Ordinul CNPP nr. 299/2023 privind aprobarea limitelor maxime ale tarifelor solicitate pentru serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizați a apărut astăzi în Monitorul Oficial și se aplică de la acest moment.
Tarifele sunt valabile pentru anul 2023 și se regăsesc în anexa acestui ordin. Potrivit prevederilor sale, operatorii autorizați în prestarea de astfel de servicii trebuie să se asigure că informează despre aceste tarife maximale pe oricine le trece pragul sau le accesează pagina de internet.
Câteva observații privind aceste tarife, care se vor actualiza anual de acum înainte, așa cum cere Legea arhivelor, în funcție și de nivelul salariului minim brut:
- tarifele nu includ TVA;
- tariful total e compus din trei taxe: administrativă, de cercetare și de eliberare;
- nu se percepe taxă de negație în situația în care operatorul economic autorizat în prestarea de servicii arhivistice nu deține fondul arhivistic din care sunt solicitate certificate/copii/extrase; cu alte cuvinte, solicitantul nu poate fi taxat dacă a venit să ceară informații de la operatorul care, de fapt, nu are documentele ce-i sunt necesare, chiar dacă pentru a oferi acest răspuns se prestează totuși o muncă de cercetare;
- în situația în care sunt identificate parțial informațiile solicitate, se vor percepe tariful administrativ, taxa de cercetare pentru perioada efectiv cercetată și taxa de eliberare doar pentru perioada în care se eliberează certificatul/copia/extrasul.
Printr-o lege publicată în ianuarie, parlamentarii voiau să rezolve una dintre marile probleme ale celor care vor să-și reconstituie vechimea pentru pensionare: în locul tarifelor aleatorii, uneori excesiv de mari, percepute de firmele de arhivare să existe limite tarifare stabilite legal și actualizate în fiecare an. Deși inițial se propusese decontarea cheltuielilor de către casele de pensii, în Parlament s-a decis eliminarea acestei facilități pentru că ar presupune costuri prea mari și ar fi nevoie de mai mulți angajați ai statului care să se ocupe de asta. Pentru ca noile măsuri să fie pe deplin aplicabile, autoritățile trebuia să actualizeze normele din domeniu, termenul-limită fiind luna februarie. Doar că, așa cum se întâmplă de obicei în România, aceste norme au venit cu peste jumătate de an mai târziu.