România, macro
BNR menține dobânda de referință, polonezii o scad, ungurii scad cu totul.
De regulă, comunicatele publicate după ședințele Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, în ciuda importanței lor, nu se bucură de prea mare atenție. Poate și pentru faptul că sunt destul de lungi. Cel mai recent comunicat, transmis după ședința de săptămâna trecută, merită un pic mai mult interes. În aparență, ar putea trece și acesta la „și altele”, în condițiile în care BNR a menținut rata dobânzii de politică monetară la nivelul setat în ianuarie 2023, adică 7% pe an. În realitate, ne dă un indiciu despre impactul pe care noul pachet fiscal, blocat deocamdată la Curtea Constituțională, l-ar putea avea asupra inflației anul viitor. Vei vedea însă, în cele ce urmează, că există și mâini care aplaudă (parțial) recentele măsuri ale Guvernului.
-
Pentru lunile care au mai rămas din acest an, banca centrală estimează că inflația își va continua trendul descendent. Însă evoluțiile de anul viitor sunt o cu totul altă poveste. „Dincolo de finele anului curent, incertitudini și riscuri majore la adresa perspectivei inflației decurg însă din configurația pachetului de măsuri fiscal-bugetare”, se precizează în comunicatul băncii. Cu alte cuvinte, creșterile de impozite s-ar putea transfera în prețurile finale ale unor bunuri și servicii, pentru ca marile companii să poată absorbi mai ușor șocul noilor măsuri. Dacă îți dorești cu tot dinadinsul cifre concrete, poți consulta o analiză pe subiect în Profit.ro.
- Impozitarea suplimentară a companiilor cu venituri de peste 50 de milioane de euro a fost criticată și de către delegația Fondului Monetar Internațional (FMI). Pe de altă parte, reprezentanții instituției au spus că noile măsuri, în ansamblul lor, sunt binevenite. Și, ce să vezi, mai e nevoie și de altele. FMI e mai puțin optimist decât Guvernul în privința deficitului fiscal. Organismul internațional ne spune că România va încheia anul cu un deficit de 6%, pentru ca, anul viitor, să scadă la puțin peste 5%, conform Digi24. Autoritățile române își propun să încheie 2023 cu un deficit de 5,5%, după ce au construit bugetul pe un deficit de doar 4,4%.
- Ce se mai întâmplă prin curțile altora? Ziarul Financiar observă că Banca Centrală a Poloniei, ale cărei decizii sunt urmărite și de BNR, a operat o nouă reducere a dobânzii de politică monetară, până la 5,75% pe an. Cererea slabă, suprapusă cu o scădere a presiunii inflaționiste, i-a determinat pe bancherii centrali din Polonia să o lase mai moale. Tot aceștia mai cred că, oricum, efectele deciziilor lor se vor transmite mai târziu în economia reală – pe cale de consecință, ținta de inflație va fi atinsă.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
România, BVB
Toamna se numără dividendele – așa am putea parafraza o celebră expresie cu care ne-am familiarizat în copilărie. Luna septembrie și trimestrul al treilea, în ansamblu, au fost cu totul excepționale. Calculele Ziarului Financiar indică un plus pentru indicele principal BET și pentru BET-TR (include dividendele) de 8,6%, respectiv 10,3%, doar pentru luna trecută. Asta înseamnă o treime din câștigul pe care des evocații indici l-au înregistrat de-a lungul lui 2023. Prima săptămână din octombrie nu a fost la fel de strălucită însă, pe fondul măsurilor guvernului despre care tocmai ai citit și a evoluțiilor de pe piețele externe. Don’t worry! – unii spun că e doar o corecție conjuncturală.Și altele de citit:
- Non Semper Fidelis. Din Profit.ro înțelegem că recenta emisiune de titluri de stat Fidelis, care au debutat pe bursă, nu a fost tocmai un succes. Dimpotrivă, cele aproape 300 de milioane de euro pe care Ministerul Finanțelor le-a strâns de la populație reprezintă cea mai slabă emisiune de la începutul anului. Se pare că investitorii au rămas în expectativă, explozia yield-urilor la titlurile de stat americane (randamentul instrumentelor cu scadență peste 30 de ani a atins pragul de 5%) având loc chiar în timpul ofertei. De asemenea, randamentele propuse de Finanțe au fost mai mici ca în alte dăți. Profit.ro ne avertizează că nu putem vorbi despre o „istovire” a pieței în urma ofertelor anterioare, dintre care se distinge cu precădere listarea Hidroelectrica. Cu alte cuvinte, investitorii de la noi ar fi dorit niște randamente mai mari. Ideea e că până când apele nu se vor liniști peste Ocean, expectativa ar putea continua.
- Averea seniorilor. Și, dacă tot suntem atât de preocupați să ne înmulțim banii prin tot soiul de instrumente de economisire și investiții, să vedem ce ne mai fac banii de pensie. Activele totale ale fondurile de pensii private Pilon II au ajuns, în august, la peste 114 miliarde de lei, în creștere cu aproape 20% față de sfârșitul anului trecut, notează Ziarul Financiar. De remarcat că din cele 18 miliarde de lei, cât reprezintă avansul, doar 10 miliarde de lei vin din randamentul investițiilor, restul având ca sursă contribuțiile angajaților. În urmă cu o lună, același ziar arăta că în contul unui salariat care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II din 2008, adică de când s-a introdus sistemul, are în cont 48.000 de lei, adică aproape 10.000 de euro. Sunt, oare, de-ajuns?
- A cui e bursa? Alegerea unui nou board al Bursei de Valori București (BVB) – se va întâmpla pe 22 noiembrie – e un bun prilej pentru Financial Intelligence să analizeze structura acționariatului operatorului pieței de capital. În paranteză spus, acțiunile BVB au avut un salt de 120% în ultimele 12 luni – una dintre cele mai mari performanțe de anul acesta. Bursa noastră are un acționariat fragmentat, din care fac parte fondurile de pensii obligatorii de Pilon II (doar NN Pensii deține aproape 7% din capitalul social), bănci, fostele SIF-uri (Lion Capital, Infinity Capital), firmele de brokeraj, precum și investitori de retail. Noile mandate vor fi pe o perioadă de patru ani. Simultan, mandatul CEO-ului Adrian Tănase a fost prelungit până la sfârșitul lui 2024.
Orientul Mijlociu, criză
Războiul dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas, sprijinită masiv de Iran, va fi unul „lung”, a avertizat premierul Benjamin Netanyahu. Ne așteptăm, deci, la consecințe de lungă durată, chiar dacă, pe termen scurt, piețele au reacționat cu destulă moderație. Cei mai mulți ochi sunt îndreptați spre cotațiile petrolului – în creștere, la primele ore ale dimineții de luni. De asemenea, a crescut interesul pentru aur și alte active de refugiu, anunță Reuters. Noul conflict se suprapune celui din Ucraina, care a declanșat criza energetică și, pe cale de consecință, o explozie a prețurilor, la nivel global. Pe de altă parte, îngrijorările privind o posibilă invazie a Chinei în Taiwan ar putea crește. Trăim o perioadă cu un nivel de volatilitate aproape nemaîntâlnit.De reținut. Principalii indici din Orientul Mijlociu au picat duminică (aceasta este prima zi de tranzacționare în regiune), aflăm din Profit.ro. Cea mai afectată a fost bursa de la Tel Aviv, potrivit The Times of Israel. Inutil de subliniat că războiul va slăbi și mai mult economia, prin scăderea consumului precum și a investițiilor private sau publice. Șekelul va trebui susținut masiv de banca centrală, în condițiile în care nu se simțea prea bine nici înainte de atacurile Hamas – conflictele politice interne sunt cauza. Bursele europene au deschis și ele săptămâna în scădere. Surprinzător, principalii indici americani au recuperat terenul pierdut la începutul ședinței de luni și au închis pe plus, informează Yahoo! Finance. Bursa noastră a fost însă afectată. Dar poate cel mai important lucru care reiese din această poveste tristă e o întrebare: cum a fost, totuși, posibil ca statul cu unul dintre cele mai puternice servicii de securitate din lume să poată fi invadat cu buldozere, motociclete și parapante? Deocamdată, nicio variantă de răspuns nu e suficient de convingătoare.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
Comentarii articol (0)