- adeverință cu privire la forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant;
- dovada publicării prin mijloace de informare în masă din România a unui anunț pentru ocuparea locului de muncă vacant;
- copia procesului-verbal întocmit de angajator din care să rezulte efectuarea selecției realizată pentru ocuparea locului de muncă vacant;
- certificatul de atestare fiscală emis de administrația finanțelor publice în a cărei rază teritorială își are domiciliul angajatorul.
Conform unei opinii recente a celor de la KPMG România, măsura se poate dovedi problematică pentru firme, deși este prezentată ca fiind o simplificare în beneficiul acestora.
„Deși, la o primă vedere, măsura este lăudabilă, în fapt, IGI nu renunță definitiv la documente, ci stabilește ca acestea să fie prezentate în termenul legal de valabilitate, la ghișeu, în momentul depunerii cererii, ceea ce poate crea, în fapt, probleme angajatorilor. (...) Abordarea poate crea dificultăți semnificative în practică, deoarece multe dintre aceste documente pot expira în momentul programării la ghișeu, ceea ce ar putea invalida întregul proces. Abordarea propusă de IGI nu este coerentă şi realizabilă pentru simplul motiv că vorbim despre o serie de proceduri în lanţ, care se exclud între ele”, a detaliat Simona Duncă, Manager, Mobilitate Internațională, Servicii Imigrare.
În altă ordine de idei, Ministerul Internelor vrea ca avizele de angajare/detașare să poată fi emise și comunicate, în viitor, direct în format electronic, la solicitarea expresă a angajatorilor. Măsura este într-un proiect de lege inițiat recent de minister.
Comentarii articol (0)