Permisul auto se va reține și în cazul consumului de alcool ulterior producerii unui accident de circulaţie. Cei condamnați pentru asta vor putea da din nou examen
Codul rutier urmează să se modifice în următoarea perioadă, potrivit unui proiect de OUG inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, astfel încât permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia să se rețină și în cazul consumului de alcool sau de alte substanțe psihoactive după producerea unui accident rutier. În plus, proiectul va da posibilitatea celor condamnați definitiv pentru această faptă să dea un alt examen pentru obținerea permisului auto.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Permisul de conducere (sau dovada înlocuitoare a acestuia) se va reține și-n cazul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 3361 din Codul penal, respectiv în cazul consumului de alcool sau de alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, potrivit proiectului de OUG aflat în dezbatere publică.
Mai exact, proiectul ce vizează modificarea mai multor acte normative, inclusiv a Codului rutier, introduce în lista infracțiunilor pentru care se reține permisul auto și consumul de alcool sau de alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație.
În toate situațiile în care se reține permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia, adică se va aplica și-n cazul consumului de alcool sau droguri după producerea unui accident de circulație, se emite o dovadă înlocuitoare a permisului auto fără drept de circulație.
Același proiect de ordonanță va da posibilitatea persoanelor care au fost condamnate definitiv pentru infracțiunea de consum de alcool sau de alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie de a se prezenta la examenul pentru obținerea permisului de conducere.
Vor putea să se prezinte, în aceste situații, la examenul pentru permis cei ce îndeplinesc condițiile legale pentru asta, respectiv în cazul în care:
au trecut șase luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
a trecut un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei;
a intervenit amnistia;
interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (2)