Codul penal urmează să se modifice din 9 iulie, potrivit unei legi apărute joi, astfel încât consumul de alcool sau de substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident rutier din care au rezultat victime să poată fi pedepsit cu închisoare pe o perioadă de până la cinci ani.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Astfel, se introduce în Codul penal o nouă infracțiune, și anume consumul de alcool sau de alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație.
Mai precis, Codul penal va stabili curând că “fapta conducătorului unui vehicul de a consuma alcool sau alte substanțe psihoactive, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea mostrelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.
În plus, dacă persoana aflată într-una dintre situațiile de mai sus efectuează transport public de persoane, transport de mărfuri periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa aplicabilă va fi închisoarea de la doi la șapte ani.
Pe de altă parte, consumul de substanțe psihoactive după producerea accidentului de circulație și până la recoltarea mostrelor biologice, dacă ele sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care administrarea este impusă de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a șoferului nu va fi reprezenta infracțiune.
Acum, Codul penal stabilește că tot cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă se pedepsește conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
În afară de schimbările amintite, Legea 200/2023 modifică definiția abuzului în serviciu, la peste șapte ani de la decizia Curții Constituționale a României în acest sens.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)