Practic, odată cu oficializarea acestui act normativ, ordinul ce conținea anterioara metodologie de recunoaștere automată a funcțiilor didactice din învățământul universitar obținute în străinătate, și anume Ordinul 5.922/2016, a fost abrogat.
În primul rând, noua metodologie stabilește că, spre deosebire de anterioarele reguli, care stabileau că funcţiile didactice obţinute la alte instituţii de învăţământ universitar acreditate decât cele din state membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European, din Confederaţia Elveţiană şi în universităţi din alte state incluse în lista universităţilor de prestigiu pot fi recunoscute numai în baza unei convenţii internaţionale de recunoaştere reciprocă, aceste funcții pot fi recunoscute de-acum direct de către instituțiile de învățământ superior din România, după caz, cu condiția respectării altor cerințe minime privind ocuparea unei funcții didactice în învățământul superior românesc.
Cerințele vor trebui stabilite de instituțiile de învățământ superior din România prin metodologia internă.
Apoi, noul ordin stabilește că, atunci când vorbim despre actele ce trebuie să se regăsească în dosarul de recunoaştere, se renunță la copia şi traducerea legalizată în cazul dovezii schimbării numelui.
Astfel, dosarul de recunoaștere trebuie să cuprindă următoarele documente:
- cerere de recunoaștere;
- act de identitate (copie) și dovada schimbării numelui, după caz;
- documente referitoare la deţinerea diplomei de doctor: copia conform cu originalul a diplomei de doctor sau atestatul de recunoaştere, în cazul în care diploma de doctor a fost obținută în străinătate;
- dovada funcției didactice, eliberată de instituțiile de învățământ superior din străinătate.
Pe de altă parte, regulile privind termenul de soluționare a dosarului de recunoaștere, cât și cele privind procedura de contestare rămân aceleași: sunt stabilite de către instituțiile de învățământ superior.
De asemenea, aria de aplicare rămâne aceeași. “Prevederile prezentului ordin se aplică cetățenilor români, cetățenilor din state membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European, din Confederația Elvețiană și cetățenilor din state terțe”, apare, mai exact, în noul ordin.
Comentarii articol (0)