Ordinul Ministerului Educației (ME) 5.508/2024, ce se aplică deja, conține procedura de recunoaştere și echivalare a diplomelor obținute în afara țării și arată cum se face de-acum evaluarea şi stabilirea nivelului sau a domeniului ori a specializării actului de studii obţinut în străinătate prin raportare la sistemul românesc de învăţământ. Aceste proceduri se pot finaliza cu eliberarea unui document de recunoaștere sau echivalare.
Metodologia stabilită prin ordin se aplică cetățenilor români, cetățenilor UE, SEE și Confederația Elvețiană, cetățenilor terți cu statut de rezident permanent în România și celor cu statut de protecție internațională în România.
Conform documentului, există diferite tipuri de diplome care pot fi recunoscute, inclusiv diplome de studii universitare de scurtă durată, diplome de licență, diplome de masterat și diplome de studii postuniversitare de formare profesională.
Procedura de recunoaștere a acestora este relativ simplă și implică depunerea unui dosar la Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) cu documentele necesare. CNRED evaluează dosarul și emite un document de recunoaștere sau echivalare a studiilor pentru care a fost făcută solicitarea.
Trebuie precizat faptul că metodologia instituită prin acest ordin recunoaşte și echivalează actele de studii obţinute în state terţe la alte universităţi decât cele prevăzute în Lista universităţilor de prestigiu din alte state, care poate fi consultată aici.
De asemenea, este important de cunoscut faptul că autoritățile române recunosc în mod automat actele de studii obţinute în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană, precum şi în state terţe la universităţi de prestigiu, prevăzute în Lista universităţilor de prestigiu din alte state.
Cetățenii europeni pot solicita recunoașterea și echivalarea actelor de studii obținute în afara Uniunii Europene, cu excepția celor șapte profesii reglementate sectorial (doctor medic specialist, doctor medic stomatolog, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar și arhitect cu drept de semnătură). CNRED va evalua actele de studii ale acestora și va emite o decizie de recunoaștere sau echivalare, ținând cont de legislația românească a profesiei respective.
Pentru a profesa una dintre cele șapte profesii reglementate sectorial în România, cetățenii europeni care au studiat în afara UE trebuie să solicite recunoașterea și echivalarea actelor de studii.
În cazul unor programe de studii integrate, organizate între instituţii de învăţământ superior acreditate din România şi din străinătate, finalizate cu diplomă comună, dublă sau multiplă, actele de studii eliberate în străinătate nu sunt supuse procesului de recunoaştere sau echivalare și sunt recunoscute de drept de către statul român.
CNRED analizează dosarele în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării. Termenul poate fi prelungit în cazuri justificate, cu informarea prealabilă a solicitantului. Depunerea documentelor se poate face online, prin poștă sau la sediul ME.
Comentarii articol (0)