La acest impact se adaugă alte 160 de miliarde de dolari (1,3% din PIB-ul cumulat), fonduri ce ar putea fi necesare pentru adaptarea la schimbările climatice, arată experții BM.
„Pentru a atinge net zero emisii până în 2050, România trebuie să implementeze un program masiv de electrificare, care să înlocuiască consumul direct de combustibili cu energie generată din surse regenerabile. RTCD demonstrează că nivelul costului suplimentar al dezvoltării unui sistem de energie electrică mai verde şi bazat pe energie electrică regenerabilă nu creşte substanţial nevoile de investiţii. Creşterea eficienţei energetice a clădirilor, în special printr-o izolare mai bună, este, de asemenea, evidenţiată ca o investiţie esenţială”, se subliniază în documentul citat.
Cea mai mare parte din costuri va avea loc în ultimul deceniu al orizontului de simulare, adică între 2040 și 2050, când vor fi abordate emisiile sectoriale dificil de redus – probabil prin captare și stocare de carbon, se arată în document.
Finanțarea tranziției verzi / Suma uriașă impune o strategie pe mai multe linii – Este critică stimularea investițiilor private
Finanțarea publică, inclusiv din fonduri UE, va juca rolul central, însă constrângerile fiscale substanțiale vor face ca bugetul să nu poată susține masiv aceste investiții, ceea ce va obliga statul să adopte măsuri care să impulsioneze investițiile private în domeniu pentru a putea obiectivul Net Zero până în 2050, atrage atenția Raportul.
Axe de măsuri posibile:
- stimulente adecvate (inclusiv de stabilirea eficientă a prețurilor la carbon în toate sectoarele emitente), permițând sectorului financiar să aloce capital în mod eficient către tranziția către obiectivul net zero
- semnale la nivel de prețuri (manifestate prin stabilirea prețurilor la carbon, cu instrumente cum ar fi ETS, taxe pe carbon și reducerea subvențiilor pentru combustibili fosili) care să direcționeze investitorii către sectoare și tehnologii mai curate
Decarbonarea trebuie să meargă în paralel cu dezvoltarea sistemului financiar, pentru a susține decarbonizarea
„Având în vedere că industria financiară este în continuare mai puțin dezvoltată decât media UE27, va fi necesar ca dezvoltarea și înverzirea sistemului financiar să se realizeze împreună, inclusiv prin eforturi direcționate asupra unor reforme fundamentale în sectorul financiar, pentru a îmbunătăți accesul la creditare, a crește finanțarea pieței de capital și a extinde piața de capital privat, piața de capital de investiții în afaceri și piața de management de active, în sinergie cu dezvoltarea finanțării verzi”, se menționează în Raport.
Surse posibile de finanțărilor
- Investițiile din sectorul public ar beneficia de accesul României la oportunități importante de finanțare din partea UE pentru a sprijini atât obiectivele de dezvoltare ale țării, cât și tranziția verde.
- Sectorul public național ar asigura 30% din fondurile necesare în această perioadă, iar UE va contribui cu 8% din necesarul de finanțare, incluzând diferite surse – Fondurile de coeziune, Mecanismul de redresare și reziliență, REPowerEU, Fondul de modernizare.
- Până în 2050 vor fi necesare investiții de aproximativ 5,2 miliarde USD pentru a moderniza infrastructura de electricitate, din care 2,3 miliarde USD vor trebui investiți până în 2030. Acest nivel de investiții în infrastructură corespunde și perioadelor anterioare de investiții, deși investițiile executate în rețeaua de transmisie au fost de mai puțin de 50% din investițiile planificate, iar ritmul investițiilor executate trebuie să corespundă cu planurile pentru a asigura securitatea sistemelor.
- Aproximativ 68% din totalul investițiilor necesare în perioada 2023-2050 se preconizează că vor fi acoperite de sectorul privat, în sectorul transporturilor atingând 74-78%.
- În sectorul electricității, cota de investiții din partea sectorului privat se preconizează că va ajunge la 62%, dar aproximativ din 85% din investițiile suplimentare în scenariul liniar de decarbonizare ar urma să fie atrase din mediul privat.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (1)