ACCES GRATUIT
UPDATE: Oficial: Mamele minore de peste 16 ani vor putea decide în legătură cu copilul lor și vor putea solicita și primi chiar ele drepturile bănești legale
Legislația privind protecția și promovarea drepturilor copilului se modifică de sâmbătă, potrivit unei legi oficializate chiar azi, astfel încât mamele minore ce au vârsta de peste 16 ani să dobândească capacitate deplină de exercițiu. Astfel, tinerele mame vor putea decide pentru ele și copilul lor și vor putea beneficia direct de drepturile financiare legale, fără să mai fie nevoie de un intermediar, și anume părinte, partener major etc.
Articolul continuă mai jos
Legea 147/2024, ce se aplică din
1 iunie, vizează modificarea și completarea
Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Potrivit modificărilor stabilite prin noua lege,
mamele minore care împlinesc 16 ani vor putea decide în legătură cu copilul lor și vor putea cere drepturile financiare de care pot beneficia legal. Practic, tinerele vor avea capacitate deplină de exercițiu.
Mai exact, noua lege prevede că
”mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze documente cu caracter medical și/ sau administrativ care au legătură cu îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului”.
Totodată, Legea 272/2004 va fi completată, astfel încât să prevadă clar că, în cazul mamelor minore care
au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului ori copiilor lor, dar şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul ori copiii acestora
se acordă mamelor, la solicitarea acestora.
Cadrul legislativ actual nu permite mamelor minore să beneficieze de drepturile financiare sau de servicii sociale în acord cu nevoile lor, potrivit inițiatorilor măsurii.
„Astfel, mamele minore nu beneficiază de aceleași drepturi precum o mamă care a dobândit capacitatea de exercițiu deplină, care se poate reprezenta singură și are calitatea de reprezentant legal pentru copilul ei. Ținând cont de faptul că, potrivit actelor normative aflate în vigoare, o mamă minoră este tratată din punct de vedere legal ca un copil, orice demers care vizează respectarea principiului interesului superior al copilului se va înscrie sub prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecţia și promovarea drepturilor copilului”, subliniază aceștia.
De aceea, prin legea apărută azi se stabilește dobândirea capacității depline de exercițiu pentru mamele minore care împlinesc vârsta de 16 ani, respectiv posibilitatea de a decide pentru ele și copilul lor, dar și de a cere și primi o serie de drepturi bănești.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)