avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile minorului de 16 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile minorului de 16 ani

As vrea sa intreb daca un minor de 16 ani isi poate castiga custodia ca fiind fara tutore/parinte, mai exact , sa fie singur ? Care sunt sansele? Au fost cazuri de genul? Cel putin : cum poate un minor ce a indeplinit deja 16 ani sa se poata separa de parintii lui , acestia nefiind de acord? Orice fapt legat de acest caz ma intereseaza foarte mult.
Ar putea un minor de 16 ani sa isi dea parintii in judecata ? Ce motive trebuie sa detina pentru aceasta ?
Multumesc anticipat pentru ajutor !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:01, 28 Iulie 2012
Capacitatea de exercițiu deplină începe la data când persoana devine majoră, asta e momentul cand persoana ( cu descernamant) decide singura in ce o priveste.
Totusi, minorul poate dobandi capacitate deplina de exercitiu prin casatorie sau pt motive temeinice

Art. 39. NCC
(1) Minorul dobândește, prin căsătorie, capacitatea deplină de exercițiu


Art. 40. - Pentru motive temeinice, instanța de tutelă poate recunoaște minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exercițiu. În acest scop, vor fi ascultați și părinții sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, și avizul consiliului de familie.

Daca are probleme , apeleaza intai la institutii abilitate in protectia copilului ( DGASPC)
In primul rand: este permisa casatoria cu un minor ? Sau intre minori ?
Casatoria de care este vorba putand sa fie doar in acte (asta daca se poate prima intrebare ).
In al doilea rand: ati putea sa-mi dati exemple de motive temeinice ?
Daca nu era permis ca un minor (ce a implinit 16 ani) sa se casatoreasca, nu exista art 39.
Daca nu aveam acte, nu avem casatorie, logic

Art. 272. -
(1) Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soți au împlinit vârsta de 18 ani
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviințarea părinților săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție minorul își are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinți refuză să încuviințeze căsătoria, instanța de tutelă hotărăște și asupra acestei divergențe, având în vedere interesul superior al copilului

Fiecare caz e analizat de instanta, doar instanta constata ca motivul sau motivele sunt temeinice.
Un motiv temeinic ar fi ca are unde sa locuiasca singur, se intretine singur, e destul de matur psihologic vb, parintii lipsesc sau nu-i intereseaza etc


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in ... A1987 A1987 Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in strainatate iar copii vor sa ne urmeze ,problema e mama fetei nu vrea sai dea procura declaratie ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi decurg din capacitatea deplina de exercitiu? vvonlg vvonlg Buna ziua, Doream sa stiu ce drepturi decurg exact din obtinerea capacitatii depline de exercitiu la 16 ani prin emancipare sau casatorie. (vezi toată discuția)
Casatoria intre un major si o minora carolina_angelica carolina_angelica Este adevarat ca daca ai 17 ani si te casatoresti cu un baiat care este major poti parasi tara fara nici un fel de problema si fara nici un act notarial prin ... (vezi toată discuția)