În primul rând, trebuie știut că femeile însărcinate și cele care au dat naștere recent sunt exceptate de la plata contribuției la sănătate, conform prevederilor Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Ele beneficiază de asigurare medicală fără a fi obligate să achite costurile serviciilor medicale legate de evoluția sarcinii. În cazul femeilor care nu au venituri sau au venituri sub salariul minim brut pe țară, acestea se bucură de aceleași scutiri, însă pentru toate serviciile medicale, nu doar pentru cele asociate cu evoluția sarcinii.
Dincolo de acest cadru general, primul ajutor acordat mamelor imediat după naștere este asa-numitul trusou al nou-născutului, care se adresează numai femeilor cu venituri mici, care sunt victime ale violenței domestice și mamelor minore. Acesta constă în acordarea a 2.000 de lei pentru nou-născut, sumă destinată achiziționării de produse destinate nevoilor de creștere și îngrijire a copilului în primele luni de viață. Vestea bună este că, potrivit unui proiect de ordonanță de Guvern, această măsură de sprijin pentru mamele defavorizate se va aplica și în perioada 2024 - 2027. Parcursul acestei norme și detalii cu privire la subiect se găsesc aici.
În același timp, tinerele mame beneficiază de concediu medical și indemnizație de maternitate, care se acordă femeilor însărcinate sau celor aflate în primele șase - opt săptămâni după naștere, însumând 126 de zile calendaristice.
Mai mult, gravidele sau lăuzele pot beneficia de concediu de risc maternal, care se poate acorda celor care nu sunt în concediu de maternitate (dacă este cazul) și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.
Indemnizația de risc maternal se poate acorda pe o perioadă de maximum 120 de zile înainte și după concediul de maternitate, în urma recomandării medicului de familie sau a medicului de obstetrică-ginecologie.
De asemenea, femeile care se asigură voluntar în sistemul de sănătate de stat și pentru concedii și indemnizații medicale pot solicita acest tip de indemnizație, chiar dacă nu sunt salariate și nu îndeplinesc condițiile de stagiu de asigurare. Detalii, în acest articol.
Cuantumul indemnizației de risc maternal este de 75% din baza de calcul, care, potrivit textului de lege, "o constituie media veniturilor lunare asigurate, înscrise în contractul de asigurare".
Este bine de avut în vedere faptul că la Camera Deputaților, care are rol decizional în acest caz, se află un proiect de lege, conform căruia mai multe concedii medicale, printre care și cel de risc maternal sau de îngrijire a copilului bolnav, vor fi considerate vechime în muncă și în serviciu, dar şi în specialitate. Puteți afla detalii și urmării evoluția legislativă a acestui proiect accesând acest link.
De asemenea, începând din acest an se vor aplica prevederile noii legi a pensiilor care prevede posibilitatea reducerii vârstei de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii, cu până la trei ani și jumătate. Detalii referitoare la acest subiect găsiți aici.
De la sfârșitul anului trecut, pentru viitoarele mame sau lăuzele afectate de stresul aducerii pe lume a unui copil există posibilitatea de a beneficia de servicii prenatale și postnatale, precum și de servicii de consiliere psihologică postnatală.
Alte măsuri vizează mamele minore, legea încurajând revenirea la școala, după naștere. Potrivit metodologiei de acordare a burselor din învățământul preuniversitar, mamele minore primesc o bursă în valoare de 700 de lei pe lună, dacă reiau studiile.
Totodată, legislația privind protecția și promovarea drepturilor copilului urmează să se modifice, astfel încât mamele minore ce au vârsta de peste 16 ani să dobândească capacitate deplină de exercițiu. Ce presupune exact această modificare legislativă și ce avantaje vor decurge de aici pentru mamele minore, în acest articol.
Tot pentru tinerele mămici, aflate însă la studii universitare, se pot acorda și bursa pentru ajutor social ocazional de maternitate. Acestea se acordă studentei sau studentului a cărui soție nu realizează deloc venituri sau venituri mai mari decât salariul de bază minim net la nivel național și constă într-o bursă pentru naștere și lăuzie și o bursă pentru procurarea îmbrăcămintei copilului nou-născut, care se acordă o singură dată în cursul anului universitar pentru fiecare copil născut.
Comentarii articol (0)