Oamenii de afaceri se așteaptă la mai puțini angajați și prețuri mai mari în construcții (INS)
Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare şi în servicii, scăderea moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi creşterea preţurilor în construcţii şi în comerţul cu amănuntul, până în decembrie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată datele INS.
Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +4%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% .
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).
Construcţii
Potrivit estimărilor din luna octombrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -11%).
Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +31%).
Calota glaciară din vestul Antarcticii va continua să se topească în acest secol indiferent de cât de mult îşi va reduce omenirea emisiile de gaze care cauzează încălzirea planetei noastre, au descoperit cercetătorii de la British Arctic Survey, ceea ce va duce la o creştere suplimentară a nivelului mării în deceniile următoare, relatează Reuters.
Noul studiu, publicat luni în revista Nature Climate Change, a descoperit că indiferent de gradul de încălzire din acest secol, topirea calotei glaciare din vestul Antarcticii se va accelera pe măsură ce apa mai caldă din Marea Amundsen va eroda platformele de gheaţă de la marginea oceanului.
Aceste platforme de gheaţă sprijină gheţurile aflate mai departe în interiorul uscatului, acţionând ca un dop de plută care opreşte scurgerea lor în ocean.
Chiar şi în cel mai optimist scenariu de încălzire cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, gheaţa s-ar topi de trei ori mai repede în acest secol decât în secolul trecut.
„Reducerea emisiilor poate contribui la prevenirea celui mai rău scenariu de topire, dar dincolo de aceasta, atenuarea are un impact neglijabil”, a declarat autoarea principală a studiului, Kaitlin Naughten, specialistă în modelări computerizate ale gheţurilor oceanice în cadrul British Antarctic Survey. „Se pare că s-ar putea să fi pierdut controlul”, a adăugat ea.
Dezintegrarea calotei glaciare din vestul Antarcticii este unul dintre cele nouă "puncte de basculare" pentru clima globală pe care oamenii de ştiinţă le-au identificat în 2009. Depăşirea acestor linii roşii de mediu ar fi catastrofală pentru viaţa de pe Pământ.
Oamenii de ştiinţă dintr-o echipă internaţională au declarat în 2022 că este posibil ca să se fi depăşit deja "punctul fără de întoarcere" pentru calota glaciară din Antarctica de Vest, la o încălzire cu doar 1,1 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
În cazul în care calota de gheaţă s-ar topi complet, nivelul mediu global al mării ar creşte cu peste un metru.
Cercetătorii au efectuat simulări pe supercomputerul naţional al Marii Britanii pentru a evalua creşterea temperaturilor oceanelor în diferite scenarii de încălzire, pe baza unui singur model.
Comentarii articol (0)