Sistemul de pensii va fi reglementat, începând de anul viitor, printr-o nouă lege, care a fost oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial, în această săptămână. Documentul stabilește, printre alte măsuri, creșterea pensiilor, în ianuarie 2024, cu aproximativ 14% și majorarea anuală a punctului de referință, care va înlocui actualul punct de pensie.
Legea 360/2023, apărută acum câteva zile, vizează modificarea sistemului public de pensii, astfel încât să fie
“sustenabil din punct de vedere financiar”, după cum este subliniat în nota de fundamentare. Unele prevederi ale noii legi se aplică din ianuarie 2024, dar
cele mai multe se aplică din septembrie.
În primul rând, noua lege
schimbă modul de calcul al pensiilor, actualul punct de pensie fiind înlocuit cu punctul de referință.
Totodată, documentul prevede că, de la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie
se va majora cu 13,8% și va fi de
2.032 de lei.
Apoi, începând cu anul următor intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de referință se va majora anual, în luna ianuarie,
cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, potrivit indicatorilor comunicați pentru anul calendaristic anterior de Institutul Naţional de Statistică.
În cazul în care unul dintre indicatorii amintiți are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de referință se va utiliza indicatorul cu valoare pozitivă, iar când toți indicatorii au valori negative, se va păstra ultima valoare a punctului de referință.
Începând cu 2025, procentul de majorare rezultat din aplicarea prevederilor de mai sus nu va putea fi mai mare decât procentul de creștere a veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani, situație în care se va acorda procentul cel mai avantajos.
Apoi, în luna iunie a fiecărui an, Consiliul Fiscal va întocmi un raport referitor la respectarea regulilor de majorare a valorii punctului de referință, precum și eventualele abateri de la regulile de majorare și impactul financiar determinat de acestea, documentul urmând să fie publicat pe site-ul consiliului.
Dacă se constată abateri de la regulile de majorare a pensiilor,
„autoritățile competente vor lua măsuri corective, prin modificarea cadrului legal, pentru a compensa impactul financiar, în valoare actualizată netă, generat de majorările ad-hoc ale valorii punctului de referință”, după cum e prevăzut în lege.
De asemenea, Consiliul Fiscal va trebui să întocmească, începând cu 2027 și apoi din trei în trei ani, un raport privind evoluția cheltuielilor cu pensiile publice în funcție de proiecțiile Ageing Working Group. Autoritățile competente vor trebui să intervină și-n situația constatării depășirii cheltuielilor cu pensiile publice comparativ cu raportul de mai sus, prin aplicarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile, astfel încât acestea să revină la referința stabilită, exprimată ca procent din PIB, inclusiv de creștere a contribuțiilor de asigurări sociale de stat.
Comentarii articol (26)