Conform OUG 156/2024, care a intrat în vigoare pe 31 decembrie 2024, aplicarea prevederilor privind actualizarea valorii punctului de referință (VPR), utilizat la calcularea pensiilor, a fost amânată până în anul 2026.
Astfel, în acest an, valoarea punctului de referință pentru sistemul public de pensii rămâne la 81 de lei.
În același timp, anul acesta, pensiile de serviciu pentru anumite categorii de personal, cum ar fi grefierii, personalul din instanțele judecătorești și parchetele aferente, nu vor fi ajustate conform ratei medii anuale a inflației. De asemenea, indemnizațiile pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor, precum și pensiile de serviciu ale personalului aeronautic, funcționarilor publici parlamentari, membrilor Corpului diplomatic și consular al României, personalului Curții de Conturi și al militarilor nu vor fi majorate cu inflația în 2025.
Cuantumul pensiei se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință. În procesul de calcul, fracțiunile de leu sunt rotunjite în favoarea pensionarului, la un leu.
VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a noii legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare stabilit de legislația anterioară, respectiv nivelul 25.
Din 2026, în cazul în care unul dintre indicatorii de ajustare are valoare negativă, se va aplica doar indicatorul cu valoare pozitivă. Dacă toți indicatorii sunt negativi, se va menține valoarea punctului de referință din anul precedent. Totodată, procentul de majorare nu va putea depăși creșterea veniturilor din contribuțiile sociale sau rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani, urmând să se aplice procentul cel mai favorabil pensionarilor.
Tot din acel an, Consiliul Fiscal va publica, în fiecare lună iunie, un raport privind respectarea acestor reguli de ajustare a VPR și impactul financiar al modificărilor. Documentul va fi disponibil pe site-ul oficial al Consiliului Fiscal.
Comentarii articol (2)