„Materii explozive” se referă la amestecuri explozive, emulsii explozive, mijloace de inițiere, fitile detonante și multe altele, inclusiv explozivii de uz civil și articolele pirotehnice, conform Legii 126.
Pentru a obține autorizația necesară, trebuie să depui un dosar la inspectoratul teritorial de muncă care să conțină o serie de documente, de la cererea pentru autorizare până la o listă cu personalul calificat și autorizat să efectueze operațiuni cu materii explozive.
Iar dacă intenționezi să depozitezi materii explozive, vei avea nevoie de documente suplimentare, precum o descriere a modului de asigurare a pazei și a supravegherii, sau informații despre capacitatea maximă de stocare.
Un aspect important de reținut este că autorizația se obține doar la solicitarea ta și pe o durată determinată, dar poate fi prelungită. De asemenea, autorizațiile trebuie vizate anual de către autoritățile emitente. În caz contrar, pierzi dreptul de a efectua operațiuni cu materii explozive.
Materiile explozive pot fi depozitate doar în spații special construite și amenajate, iar vânzarea articolelor pirotehnice se face doar de către persoanele autorizate și în locurile autorizate. Introducerea pe piață a explozivilor de uz civil și a articolelor pirotehnice este admisă doar dacă acestea respectă anumite cerințe esențiale, stabilite de legislație.
În plus, utilizarea anumitor articole pirotehnice este permisă doar persoanelor autorizate ca pirotehnicieni. Pentru a obține autorizarea ca artificier și pirotehnician, trebuie să urmezi cursuri de calificare organizate de furnizori autorizați.
Acestea fiind spuse, este important să te asiguri că ești în conformitate cu toate reglementările în vigoare legate de materiile explozive, pentru a asigura siguranța și sănătatea tuturor celor implicați.
În acest context, amintim că, în fiecare an, în ultimul trimestru, ITM-urile din țară desfășoară o acțiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice.
„Această acţiune este motivată de unele evenimente grave petrecute în anii anteriori, atât în țară cât şi în străinătate, care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, ce au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcânduse resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv care ne determină să desfăşurăm această acţiune este faptul că, în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani. Având în vedere cele arătate, se impune efectuarea de controale la toţi deţinătorii de astfel de articole, pentru a se verifica dacă:
- aceştia sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, respectiv Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti;
- mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege;
- transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;
- depozitarea acestora este conformă;
- daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate;
- articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română”, scrie Inspecția Muncii în programul cadru de acțiuni pe 2023.
Comentarii articol (0)