Ghidul ANAF vine pentru a clarifica anumite aspecte și este util, în egală măsură, angajatorilor și salariaților. Iată principalele chestiuni interesante din document:
1. Cum se stabilește scutirea limitată de impozit pe venit?
Scutirea se aplică numai pentru funcția de bază (dacă IT-istul are mai multe contracte de muncă), pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de scutirea de impozitul în cotă de 10%. Cu alte cuvinte, impozitul de 10% nu se aplică dacă salariul brut este de până la 10.000 lei, iar dacă salariul brut depășește 10.000 lei, impozitul se aplică numai la partea ce trece de 10.000 lei.
„Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei, impozitul se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut lunar a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, diminuat cu impozitul aferent părții din venitul brut lunar de până la 10.000 lei inclusiv”, scrie în ghid.
2. Cum se stabilește scutirea opțională de contribuția pentru pensia privată?
Mai precis, cota contribuției la pensii (CAS - 25%) se reduce cu procentul care se duce de obicei la pensia privată (3,75% între noiembrie și decembrie 2023, respectiv 4,75% începând cu ianuarie 2024). Asta înseamnă că se plătește CAS redus, de 21,25%, respectiv 20,25%.
Reamintim că CAS se duce parțial la pensia de stat (Pilonul I) și parțial la pensia privată (Pilonul II). Scutirea limitată de CAS se aplică din oficiu, astfel că persoanele fizice care n-o doresc trebuie să-și anunțe angajatorul în mod expres că vor să contribuie în continuare la pensia privată.
„Începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru persoanele fizice care desfășoară activități de creare de programe pentru calculator (...), cota de CAS se reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat (...), pentru venituri brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv, la locul unde se află funcția de bază. Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei persoana fizică nu beneficiază de facilități fiscale”, scrie în ghid.
3. Cum arată un exemplu de calcul pentru aceste facilități?
În ghidul publicat de ANAF este prezentat inclusiv un exemplu de calcul pentru anul 2023, pe care-l redăm în continuare:
A = venitul brut din salarii și asimilate salariilor (A > 10.000 lei) Bcas = baza de calcul a CAS Bcass = baza de calcul a CASS (contribuția la sănătate) |
B = Calcul CAS → 10.000 x 21,25% + (Bcas - 10.000) x 25% C = Calcul CASS → Bcass x 10% D = Calcul venit impozabil → A - B - C - deduceri conform art. 78 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal E = Calcul impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor → D x 10% F = Calcul impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor scutit → E x 10.000/A G = Impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor de plată → E - F |
Notă: La aplicarea formulelor de calcul, trebuie avute în vedere dispozițiile legale ce vizează bazele de calcul ale impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii. |
Practic, pentru partea de venit de până la 10.000 lei, se calculează CAS de 21,25%, în timp ce la partea de venit de la 10.001 lei în sus se calculează CAS de 25%. Orice altă interpretare care circulă în spațiul public ar trebui abandonată.
4. Ce se întâmplă dacă IT-iștii se mută, în cursul unei luni, la alt angajator?
Conform documentului de la ANAF, „în situația în care, în cursul aceleiași luni, persoana fizică (...) se mută la alt angajator, aceasta beneficiază de facilitățile fiscale pentru fiecare loc de realizare (sursă de venit), la locul unde se află funcția de bază, în limita veniturilor realizate în luna respectivă, corespunzătoare fiecărei perioade din luna de desfășurare a activității, pentru un venit brut lunar scutit de până la 10.000 lei inclusiv, cumulat.”