ACCES PREMIUM
De ce premium?
Activități economice ilicite: Firmele riscă sancționarea inclusiv pentru fapte banale, deoarece noile interdicții sunt vagi
Interdicțiile introduse recent de autorități în privința activităților economice ilicite fac posibilă sancționarea companiilor inclusiv pentru fapte aparent banale, care sunt destul de des întâlnite în practică, atrag atenția fiscaliștii. De exemplu, firmele pot fi amendate pentru nereguli ca neautorizarea codurilor CAEN, neînregistrarea punctelor de lucru sau neactualizarea obiectului principal de activitate.
Articolul continuă mai jos
„După abrogarea Legii 12/1990 în urmă cu mai bine de trei ani, Legea reformei fiscale a instituit un sistem contravențional mai strict, în vigoare începând cu data de 11 noiembrie 2023, cu sancțiuni severe, acestea fiind aplicate de către organele competente ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală și ale Autorității Vamale Române sau de către reprezentanții împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, după caz.Legea reformei fiscale definește noțiunea de activitate economică ilicită drept activitatea economică desfășurată de către persoanele care nu sunt organizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, precum şi activitatea economică desfășurată cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență. Spre deosebire de Legea 12/1990, unde noțiunea activităților economice ilicite era clar delimitată, Legea reformei fiscale are o aplicabilitate mult mai largă, vizând atât operatorii economici, cât și produsele sau serviciile pe care aceștia le prestează”, explică, într-o
informare recentă, fiscaliștii de la
EY România.
Mai precis, problema este la prevederea conform căreia se consideră drept activitate ilicită
„activitatea economică desfășurată de către persoanele care nu sunt organizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.
În sfera de aplicare a dispoziției pot intra tot felul de fapte care nu sunt indicate în mod expres în Legea 296/2023, inclusiv unele banale și des întâlnite în practică.
„Prin prisma acestei noțiuni generale de «organizare în conformitate cu legea», pe lângă lipsa înregistrărilor fiscale obligatorii, pot fi încadrate în sfera de aplicare a contravenției o serie de nereguli, unele relativ des întâlnite în cadrul operatorilor economici, precum neautorizarea codurilor CAEN la Oficiul Registrului Comerțului competent, neînregistrarea sau neextinderea punctelor de lucru, neactualizarea obiectului de activitate principal etc. Astfel, persoanele juridice pot fi sancționate cu o amendă de până la 30.000 lei, iar bunurile destinate, folosite sau rezultate din contravenție, precum şi sumele de bani şi bunurile dobândite se confiscă”, subliniază sursa citată.
În aceste condiții, firmele ar trebui să-și analizeze în detaliu activitatea pentru a vedea dacă afacerea lor se derulează cu îndeplinirea tuturor obligațiilor organizatorice legale.
„Având în vedere potențialele sancțiuni ce pot fi aplicate de către autorități, recomandarea pentru operatorii economici este să analizeze cu atenție dacă documentația de înregistrare a acestora este la zi”, sfătuiesc fiscaliștii.
Interdicțiile stabilite recent de autorități în privința activităților economice ilicite se aplică începând din 11 noiembrie 2023,
fiind, practic, reintroduse în legislație prin Legea 296/2023 (deoarece se aplicau și până acum câțiva ani).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.