Un set de prevederi cuprinse în Legea nr. 296/2023 vizează prevenirea și combatere a activităților economice ilicite, prevederi prin care Guvernul a urmărit să consolideze disciplina economico-financiară consacrată în perioada aplicabilității Legii nr. 12/1990 și prin care se readuce organelor de control fiscal și vamal „acel instrument eficient de prevenire a evaziunii fiscale ca premisă pentru creșterea conformării voluntare, optimizarea colectării creanțelor fiscale, asigurarea eficientă a veniturilor bugetare, și nu în ultimul rând, consolidarea unui mediu concurențial onest”.
Legea nr. 12/1990 la care face referire Guvernul în expunerea de motive ce a însoțit proiectul de reformă nu mai e în vigoare din toamna lui 2020. Ulterior, autoritățile și-au dat seama că nu mai au la îndemână un instrument util, prin urmare, pentru a putea combate evaziunea fiscală, era necesară reintroducerea sancțiunilor pentru folosirea bunurilor fără acte de proveniență la producție, comerț și prestări de servicii. În prima parte a acestui an a venit în dezbatere un proiect de ordonanță care să umple acest gol legislativ, n-a fost adoptat, după care un proiect cu același obiect a fost înregistrat la Senat - redacția noastră scria despre acesta în mai, aici.
Guvernul a decis așadar să pună prevederile privind combaterea activităților economice ilicite lipsă aici, în legea cu reforma cu fiscal-bugetară și să aplice, totodată, amenzi uriașe, precum și confiscarea tuturor bunurilor în cazul încălcării legii.
Ce înseamnă activitate economică ilicită? Activitatea economică desfășurată de către persoanele care nu sunt organizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, precum și activitatea economică desfășurată cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență.
„Sunt interzise efectuarea de activități economice de către persoanele care nu sunt organizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și efectuarea de activități economice în perioada în care acestea sunt suspendate în condițiile prevederilor alin. (13)”, prevede Legea 296, aducând o amendă de la 2.000 lei la 15.000 lei, dacă fapta este săvârșită de persoane fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 35.000 lei, dacă este săvârșită de persoane juridice.
Inițial, proiectul de lege se referea doar la activitățile desfășurate fără înregistrare fiscală.
„Este interzisă efectuarea de activități economice cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării”, mai prevede noua lege.
„Sunt asimilate bunurilor pentru care este necesară prezentarea documentelor legale de proveniență numerarul și substitutele de numerar. În cazul operatorilor economici care au obligația utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, verificarea numerarului și a substitutelor de numerar existente la locul desfășurării activității economice se face în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”.
Astfel, organele de control vor trebui să vadă facturi, avize de însoțire a mărfii, documente vamale sau orice alte hârtii sau documente electronice care stau la baza înregistrării în contabilitate a bunurilor. În lipsa lor, se vor da amenzi de la 2.000 lei la 15.000 lei în cazul persoanelor fizice și de la 5.000 la 30.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Pe lângă amenda de mai sus, viitoarea lege prevede confiscarea tuturor bunurilor destinate, folosite sau rezultate din activitatea economică neînregistrată. În cazul lipsei documentelor doveditoare, bunurile se indisponibilizează în vederea confiscării.
De asemenea, amenzile cresc semnificativ în cazul celor care, deși sancționați o dată în ultimele 12 luni, se întorc la prestarea de activități ilicite.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenționale se va face de către organele competente din cadrul ANAF și Autorității Vamale Române, precum și de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANPC.
Toate aceste prevederi se vor aplica în 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, adică din 11 noiembrie.
Alte măsuri de combatere a evaziunii fiscale
Măsurile de mai sus sunt completate însă și de alte prevederi importante din noua lege, toate în scopul combaterii evaziunii fiscale, cum ar fi:
- implementarea e-Sigiliu: acesta va funcționa în paralel cu sistemul e-Transport, fiind un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităţilor competente determinarea potenţialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea sunt aflate în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național;
- majorarea impozitului pentru veniturile din surse neidentificabile: în cazul persoanelor fizice la care inspectorii fiscali găsesc, în urma controalelor, venituri din surse neidentificabile, impozitul aplicabil ar urma să fie majorat de la 16% la 70%;
- înăsprirea regimului sancționatoriu în materie contravențională: pentru anumite amenzi din reglementările privind disciplina financiară, Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, reglementarea e-Transport ș.a.m.d., nu va mai fi posibilă plata la jumătate din minimul legal a amenzilor;
- micșorarea plafoanelor la plățile în numerar: pe lângă diminuarea cu până la 80% a plafoanelor actuale, proiectul mai prevede și că sumele în numerar aflate în casieria firmelor nu vor putea depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 de lei.
Comentarii articol (3)