Persoanele fizice și juridice care folosesc bunuri fără documente de proveniență în activitatea de producție, comerț sau prestări vor risca amendarea, confiscarea bunurilor și, în caz de recidivă, chiar suspendarea activității, prevede un proiect de lege înregistrat recent la Senat, care inițial apăruse la Ministerul Finanțelor sub formă de proiect de OUG. Practic, autoritățile vor să reintroducă sancțiuni pentru această faptă pentru a combate mai eficient evaziunea fiscală.
__________
ACTUALIZARE (31.10.2023): Măsurile au fost date, până la urmă, prin Legea 296/2023 și se vor aplica din 11 noiembrie 2023 - detalii găsiți în articolul de aici. Prin urmare, probabil că proiectul de față va fi respins de Camera Deputaților.__________
Așa cum reiese din expunerea de motive a
proiectului de lege,
reintroducerea sancțiunilor pentru folosirea bunurilor fără acte de proveniență la producție, comerț și prestări este necesară pentru a combate evaziunea fiscală. Practic, sancțiunile existau anterior în
Legea 12/1990, dar aceasta
a fost abrogată în toamna anului 2020 prin Legea 222/2020, lipsind autoritățile de un instrument util.
Așa cum menționam, măsurile erau incluse inițial în
acest proiect de OUG al Finanțelor, care apăruse în dezbatere publică la finalul lunii martie 2023, dar care până acum n-a fost adoptat și oficializat. Având în vedere că documentul a fost trimis, cu unele mici optimizări, la Parlament, asta înseamnă, teoretic, că s-a renunțat la dorința de a-l da pe repede-nainte.
„În cazul controalelor efectuate cu precădere la locurile de comercializare și depozitare, s-a constatat că bunurile pentru care nu există documente justificative care să ateste proveniența legală rămân în circuitul economic, făcând posibilă perpetuarea comportamentului neconform al contribuabilului și favorizând nedeclararea veniturilor realizate, ca formă primară de manifestare a evaziunii fiscale, fără ca statul să poată interveni operativ și eficient pentru stoparea acestui fenomen negativ”, scriu inițiatorii.
Așadar, se va interzice efectuarea de activități economice cu bunuri neînsoțite de documente de proveniență, indiferent de locul în care se află acestea, pe timpul transportului, depozitării sau comercializării. La ce se referă proiectul prin
documente de proveniență? În esență, la factură, avizul de însoțire, documentele vamale sau orice alte documente justificative prevăzute de lege care stau la baza înregistrării în contabilitate.
În primul rând, pentru încălcarea acestei interdicții, persoanele fizice vor risca o
amendă între 500 și 1.500 de lei, iar persoanele juridice vor risca o
amendă între 20.000 și 30.000 de lei.
În al doilea rând, bunurile destinate, folosite sau rezultate la săvârșirea contravenției vor fi indisponibilizate timp de 24 de ore (vor rămâne la contravenient sau, dacă e cazul, vor fi depozitate într-un loc stabilit de autorități) și apoi
confiscate. Practic, contravenienții vor avea 24 de ore pentru a prezenta documentele de proveniență, altfel indisponibilizarea se va transforma automat în confiscare, fără alte formalități.
În al treilea rând, dacă în termen de
12 luni de la sancționarea faptei contravenientul săvârșește o nouă faptă, acesta va risca nu doar amendarea și confiscarea, ci și
suspendarea activității economice timp de 30 de zile.
Pe deasupra, proiectul prevede și
interdicția de a efectua activități economice dacă acestea nu sunt autorizate sau organizate în conformitate cu prevederile legale. În acest caz, persoanele fizice vor risca o amendă între 500 și 1.500 de lei, iar persoanele juridice - o amendă între 25.000 și 35.000 de lei. În același timp, bunurile destinate, folosite sau rezultate la săvârșirea contravenției, dar și sumele de bani și bunurile dobândite prin săvârșirea contravenției, vor fi confiscate.
De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor ocupa organele competente din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală și Autorității Vamale Române, ofițerii și agenții din cadrul Poliției Române și din cadrul Poliției Române de Frontieră, dar și ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române.
Pe legislația veche, ambele contravenții erau sancționate cu amenzi între 500 și 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, sau cu amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, pentru persoanele juridice. Totodată, bunurile care au fost folosite sau care urmau să fie folosite la săvârșirea faptelor, dar și sumele de bani și bunurile dobândite prin săvârșirea contravențiilor, erau confiscate. Legea veche nu prevedea, însă, posibilitatea de a suspenda activitatea recidiviștilor.
Potrivit
parlamentarilor, Legea 12/1990 a fost abrogată în 2020 pentru a scăpa comercianții de declararea la Fisc a adaosurilor comerciale și de comision, dar și pentru că majoritatea contravențiilor pe care le prevedea au fost preluate, sub o formă sau alta, în alte acte normative. Practic, actul normativ era considerat inutil.
Atenție! Proiectul de lege se va aplica dacă este adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial. Probabil că Guvernul a renunțat să mai dea măsurile prin OUG, astfel că acestea vor veni, până la urmă, prin lege.