În esență, s-a interzis efectuarea de activități economice cu bunuri neînsoțite de documente de proveniență, indiferent de locul în care se află acestea, pe timpul transportului, depozitării sau comercializării. Interdicția vizează activitatea de producție, comerț sau prestări, iar contribuabilii care o încalcă riscă amenzi, confiscări și, dacă sunt recidiviști, chiar suspendări ale activității pentru până la 15 zile.
Totuși, pentru a pune în aplicare sancțiunea complementară a suspendării activității, în Monitorul Oficial a apărut Ordinul comun al Fiscului, Vămii și Protecției Consumatorilor nr. 399/704/346/2024. Documentul conține instrucțiunile pentru aplicarea suspendării și este în vigoare din 19 martie 2024. Concret, suspendarea activității poate să intervină atunci când un contravenient este sancționat din nou pentru folosirea de bunuri fără acte de proveniență într-un interval de 12 luni de la cea mai recentă sancționare.
„Sancțiunea complementară constând în suspendarea activității contravenientului se aplică pentru activitatea de transport, depozitare și/sau comercializare, după caz, raportat la situația de fapt constatată”, este subliniat în ordinul comun, fiind detaliat că vorbim de trei situații distincte.
1. Dacă suspendarea activității se aplică exclusiv pentru bunurile neînsoțite de documente de proveniență pe timpul depozitării, transportului și/sau comercializării (altele decât sume de bani asimilate bunurilor, adică numerarul și substitutele de numerar), perioada de suspendare se stabilește astfel:
- o zi, dacă bunurile destinate, folosite sau rezultate din săvârșirea contravenției reprezintă, cantitativ, până la 5% (inclusiv) din totalul bunurilor constatate la locul transportului, depozitării și/sau comercializării;
- cinci zile, dacă bunurile reprezintă, cantitativ, între 5% și 25% (inclusiv) din totalul bunurilor constatate la locul transportului, depozitării și/sau comercializării;
- zece zile, dacă bunurile reprezintă, cantitativ, între 25% și 50% (inclusiv) din totalul bunurilor constatate la locul transportului, depozitării și/sau comercializării;
- 15 zile, dacă bunurile reprezintă, cantitativ, peste 50% din totalul bunurilor constatate la locul transportului, depozitării și/sau comercializării.
- o zi, dacă sumele de bani reprezintă, valoric, până la 5% (inclusiv) din totalul sumelor înregistrate în evidențele contabile ori pentru care există documente justificative potrivit normelor în vigoare, la locul controlului;
- cinci zile, dacă sumele de bani reprezintă, valoric, între 5% și 25% (inclusiv) din totalul sumelor înregistrate în evidențele contabile ori pentru care există documente justificative potrivit normelor în vigoare, la locul controlului;
- zece zile, dacă sumele de bani reprezintă, valoric, între 25% și 50% (inclusiv) din totalul sumelor înregistrate în evidențele contabile ori pentru care există documente justificative potrivit normelor în vigoare, la locul controlului;
- 15 zile, dacă sumele de bani reprezintă, valoric, peste 50% din totalul sumelor înregistrate în evidențele contabile ori pentru care există documente justificative potrivit normelor în vigoare, la locul controlului.
Atenție! Ulterior, dacă într-un interval de 12 luni de la cea mai recentă sancționare se săvârșește o nouă infracțiune (practic, începând cu a treia sancționare), suspendarea activității recidiviștilor este stabilită direct la maximul de 15 zile.
Așa cum a stabilit Legea 296/2023, este interzisă efectuarea de activități economice cu bunuri neînsoțite de documente de proveniență (factura, avizul de însoțire, documentele vamale sau orice alte documente justificative prevăzute de lege care stau la baza înregistrării în contabilitate, în format tipărit sau electronic), indiferent de locul în care se află acestea, pe timpul transportului, depozitării sau comercializării.
În primul rând, pentru încălcarea acestei interdicții, persoanele fizice riscă o amendă între 2.000 și 15.000 de lei, iar persoanele juridice riscă o amendă între 5.000 și 30.000 de lei.
În al doilea rând, bunurile destinate, folosite sau rezultate la săvârșirea contravenției sunt indisponibilizate în vederea confiscării. Practic, contravenienții au 24 de ore pentru a prezenta documentele de proveniență (termenul curge de la constatarea/comunicarea contravenției și se încheie la aceeași oră a zilei următoare), altfel indisponibilizarea se transformă automat în confiscare, fără alte formalități.
În al treilea rând, dacă în termen de 12 luni de la sancționarea faptei contravenientul săvârșește o nouă faptă pentru care este sancționat, acesta riscă atât amenzi majorate (între 4.000 și 30.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv între 10.000 și 60.000 lei pentru persoanele juridice), cât și suspendarea activității economice timp de până la 15 zile (conform criteriilor din ordinul comun citat mai sus).