Un set de prevederi cuprinse în Legea nr. 296/2023 vizează prevenirea și combatere a activităților economice ilicite, prevederi prin care Guvernul a urmărit să consolideze disciplina economico-financiară. Noua lege prevede amenzi și confiscarea bunurilor pentru persoanele fizice și juridice care desfășoară activități economice fără documente de proveniență pentru bunurile deținute sau transportate sau pentru activitățile desfășurate de persoane fizice ori juridice fără să fie organizate conform legii. Noile prevederi se aplică din 11 noiembrie.
Pentru punerea în aplicare a acestora, având în vedere că ANPC este organ constatator, avem azi în dezbatere un proiect de ordin privind aprobarea modelului şi conţinutului mai multor formulare ce vor fi folosite în cadrul controalelor. „Conform alin. (34) lit. b) de la art. LVI din cuprinsul actului normativ, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor îi revine obligația de a elabora un ordin prin care să se stabilească «modelul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor și al procesului-verbal de custodie».
Totodată, la alin. (20) de la art. LVI din același act normativ se prevede că «După prezentarea și verificarea documentelor în termenul prevăzut la alin. (18) lit. j) se încheie un proces-verbal de încetare totală sau parțială a indisponibilizării și de restituire totală sau parțială, după caz, a bunurilor indisponiblizate, ca anexă la procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor»”, scrie ANPC.
„Este interzisă efectuarea de activități economice cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării”, mai prevede noua lege.
„Sunt asimilate bunurilor pentru care este necesară prezentarea documentelor legale de proveniență numerarul și substitutele de numerar. În cazul operatorilor economici care au obligația utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, verificarea numerarului și a substitutelor de numerar existente la locul desfășurării activității economice se face în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”, prevede Legea 296/2023.
Astfel, organele de control vor trebui să vadă facturi, avize de însoțire a mărfii, documente vamale sau orice alte hârtii sau documente electronice care stau la baza înregistrării în contabilitate a bunurilor. În lipsa lor, se vor da amenzi de la 2.000 lei la 15.000 lei în cazul persoanelor fizice și de la 5.000 la 30.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Pe lângă amenda de mai sus, viitoarea lege prevede confiscarea tuturor bunurilor destinate, folosite sau rezultate din activitatea economică neînregistrată. În cazul lipsei documentelor doveditoare, bunurile se indisponibilizează în vederea confiscării. De asemenea, amenzile cresc semnificativ în cazul celor care, deși sancționați o dată în ultimele 12 luni, se întorc la prestarea de activități ilicite.
Comentarii articol (0)