Legislația privind asigurarea obligatorie a locuinței (polița PAD) a suferit, începând din 11 noiembrie, o serie de modificări importante. Astfel, potrivit noilor reguli, dacă un apartament asigurat este vândut, polița PAD rămâne valabilă, noul proprietar al locuinței devenind automat beneficiarul asigurării.
Mai multe noutăți se aplică, din 11 noiembrie, odată cu intrarea în vigoare a
Legii 115/2023, în legătură cu asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.
De pildă, acum, legea stabilește că, în situația schimbării proprietarului unei locuințe care este asigurată obligatoriu și pentru care prima de asigurare a fost achitată integral, contractul PAD rămâne valabil până la data trecută în contract,
beneficiarul asigurării fiind noul proprietar.
Practic, se prevede absolut clar că, la vânzarea unei locuințe asigurate, beneficiarul asigurării devine automat noul proprietar al acesteia.
Până de curând, în situația schimbării proprietarului unei locuințe asigurate obligatoriu, prima fiind achitată integral, polița PAD rămânea valabilă până la data trecută în contract, dar nu se amintea nimic de beneficiarul poliței.
Apoi, înainte de expirarea valabilității prevăzute în PAD, asigurătorul trebuia să încheie cu noul proprietar o asigurare obligatorie, în continuarea celei care expira.
Suplimentar, mai nou, pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței.
Astfel, înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării.
Prin Legea 115/2023 s-a stabilit, de asemenea, că, începând din 11 noiembrie,
primele pentru asigurarea obligatorie a locuinței se majorează. Același act normativ prevede și posibilitatea ca
imobilele cu bulină roșie să poată fi asigurate din această lună.
Comentarii articol (1)