Prin Legea 296/2023, începând cu 1 ianuarie 2024, avocații, alături de alte persoane impozabile, sunt obligați să transmită facturile către persoane juridice prin sistemul național RO e-Factura, se arată într-un comunicat al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR). Această obligație se va aplica tuturor persoanelor impozabile, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, prin urmare și avocaților. Poziția UNBR cu privire la acest subiect a fost formulată după consultarea specialiștilor Camerei Consultanților Fiscali (CCF).
Totuși, vor face excepție de la această regulă facturile emise pentru servicii prestate către persoane fizice sau către alte persoane impozabile din afara României și care, potrivit regulilor de TVA, nu sunt impozabile în România.
Pentru intervalul 1 ianuarie 2024 – 31 martie 2024, nu vor exista sancțiuni pentru netransmiterea facturilor prin sistemul național RO e-Factura, iar până la data de 30 iunie 2024 vor putea fi primite și înregistrate facturi în contabilitate și în formatul obișnuit, anterior acestor noi reglementări.
Dar, începând cu 1 aprilie 2024, sancțiunea pentru emitenții facturilor neconforme va consta în amendă între 1.000 lei și 2.500 lei și se va aplica pentru persoanele fizice și pentru persoanele juridice, altele decât contribuabilii mari și mijlocii.
Din 1 iulie 2024 însă, facturile emise prin e-Factura vor fi considerate singurul document original care va permite exercitarea dreptului de deducere a TVA. Practic, nu se va mai putea deduce TVA dacă nu sunt respectate cerințele privind transmiterea prin sistemul RO e-Factura. Începând cu această dată, destinatarul facturii urmează să fie sancționat cu o amendă egală cu cuantumul TVA înscrisă într-o factură emisă de un operator economic stabilit în România, pentru factura primită și înregistrată altfel decât prin intermediul sistemului RO e-Factura.
RO e-Factura este un sistem controlat electronic, creat pentru a facilita primirea și transmiterea facturilor în format electronic. Orice operator economic din România, inclusiv avocații, indiferent de statutul lor de înregistrare în scopuri de TVA, vor fi obligați să utilizeze acest sistem pentru tranzacțiile B2B. Facturile trebuie transmise în termen de cinci zile lucrătoare de la emitere, iar pentru cele către instituții publice, transmiterea prin RO e-Factura este de asemenea obligatorie.
O factură electronică trebuie să conțină o serie de elemente principale pentru a fi considerată valabilă. Aceasta include identificatori de proces și de factură, informații despre operatorul economic emitent și destinatar, detalii ale tranzacției și descompunerea TVA. Odată transmisă și având aplicat sigiliul electronic al Ministerului Finanțelor, factura este considerată primită oficial în sistem.
Accesul la sistemul RO e-Factura se realizează fie prin intermediul unui API, fie direct din Spațiul privat virtual (SPV). Operatorii economici trebuie să fie înregistrați în SPV pentru a putea transmite sau primi facturi electronice. Documentația tehnică și aplicațiile gratuite oferite de Ministerul Finanțelor sunt disponibile pe site-ul oficial al acestei instituții.
Nerespectarea termenelor și cerințelor sistemului RO e-Factura atrage sancțiuni contravenționale de la 1.000 lei la 10.000 lei, în funcție de mărimea contribuabilului. De la 1 iulie 2024, facturile emise prin alte mijloace decât RO e-Factura nu vor mai fi recunoscute ca documente originale, afectând dreptul de deducere a TVA.
România, recunoscută pentru deficitul semnificativ în colectarea TVA, a ales să adopte RO e-Factura înaintea termenului general stabilit la nivelul UE. Noțiunea de factură și transmiterea acesteia prin mijloace electronice au fost adaptate la nivel național, urmând ca din ianuarie 2024, utilizarea RO e-Factura să devină obligatorie pentru tranzacțiile între persoane impozabile stabilite în România. Pentru mai multe articole referitoare la e-factura, accesați acest link.
Comentarii articol (1)