Romsilva scoate la vânzare peste 20 de mii de pomi de Crăciun. Ce prețuri vor avea brazii și molizii
Romsilva a anunţat joi că va scoate spre vânzare peste 20 de mii de pomi de Crăciun în sezonul sărbătorilor de iarnă. Brazii şi molizii, de până la 3 metri, se vor vinde la ocoalele silvice cu câteva sute de lei, iar pomii de peste 3 metri vor fi „comenzi speciale”, a transmis, joi, Romsilva, într-un comunicat de presă, preluat de News.ro.
Pomii de Crăciun de până la 3 metri vor fi vânduți la ocoalele silvice.
„Din cei 24.796 de pomi de Crăciun care vor fi puşi pe piaţă prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 17.569 bucăţi sunt produşi în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 7.227 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă”,
Potrivit documentului citat, majoritatea pomilor de Crăciun oferiţi spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 18.898, iar diferenţa de 5.898 de bucăţi sunt din specia molid sau alte specii de răşinoase.
„Preţurile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălţimea de până în 1,3 metri, şi ajunge la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălţimea între 2 şi 3 metri. Cei cu înălţimi de peste 3 metri sunt consideraţi comenzi speciale”, a mai transmis Romsilva.
Instituţia menţionează că preţurile sunt cele practicate pentru pomii de Crăciun achiziţionaţi direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva.
„Direcţiile silvice vor onora, cu prioritate, cererile populaţiei, prin vânzarea directă şi numai în limita excedentului se va face valorificarea către operatori economici”, a mai precizat instituţia.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.
Parlamentul European a adoptat, miercuri, acordul negociat de eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024. Forma finală elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse iniţial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor, transmite News.ro.
Rezultatul votului a fost de 519 voturi „pentru”, 79 „împotrivă” şi 30 abţineri.
„Încheiem astăzi, în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obţinut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor.”, a spus Siegfried Mureșan.
Bugetul UE 2024, în forma negociată de către europarlamentarul român cu reprezentanţii Consiliul UE şi Comisia Europeană prevede o suplimentare de 807 milioane de euro a alocărilor în domeniile şi programele care au nevoie de mai multă finanţare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri şi Vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova.
„Am obţinut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor şi să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România şi din Uniunea Europeană. În al doilea rând, am obţinut un buget care cuprinde creşteri de fonduri pentru domeniile şi priorităţile unde oamenii aşteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, negociator-şef al Parlamentului European privind Bugetul UE 2024, potrivit unui comunicat de presă.
Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile.
BCE: Creșterea lentă a economiei euro este o amenințare la stabilitatea financiară
Creşterea lentă a economiei zonei euro ameninţă să amplifice riscurile la adresa stabilităţii financiare cauzate de ratele mai ridicate ale dobânzilor, avertizează Banca Centrală Europeană, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.
Banca Centrală Europeană (BCE) monitorizează pieţele financiare, în contextul creșterii lente a economiei, existând posibilitatea ca acestea să nu reuşească să evalueze pe deplin riscurile provocate de geopolitică şi perspectivele economice, a declarat miercuri vicepreşedintele instituţiei financiare, Luis de Guindos.
„Pieţele au o percepţie foarte bună, sau iluzie, asupra macroeconomiei. Consideră că vom avea o aterizare uşoară, ei cred că riscurile geopolitice nu vor escalada şi, prin urmare, prima de risc atât pentru obligaţiuni, cât şi pentru acţiuni este foarte comprimată. Deci, în cazul în care avem o surpriză negativă în ceea ce priveşte evoluţia economiei, în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei, în ceea ce priveşte orice escaladare a riscurilor geopolitice, cred că acest lucru ar putea da naştere la o corecţie importantă a preţurilor de piaţă”, a declarat de Guindos.
El a adăugat: „Acesta este unul dintre elementele principale despre care credem că acum ar putea produce volatilitate în peisajul financiar”.
Comentarii articol (0)