ACCES GRATUIT
Părinții care au un ordin de protecție vor putea să iasă din țară cu copilul fără să mai aibă nevoie de acordul celuilalt părinte
Spre deosebire de ceea ce se-ntâmplă în prezent, părinții care au un ordin de protecție emis pe numele celuilalt părinte vor putea călători cu copilul ori copiii, după caz, în străinătate fără să mai fie nevoiți să obțină o declarație notarială prin care părintele agresor să-și dea acordul în legătură cu această călătorie a minorului, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbaterea senatorilor.
Articolul continuă mai jos
Proiectul legislativ de la Senat vizează completarea
Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, astfel încât să se stabilească că părintele care deține un ordin de protecție se va putea deplasa în străinătate cu copilul fără să mai fie nevoie de acordul celuilalt părinte.
Mai precis, părinții care au un ordin de protecție emis pe numelele celuilalt părinte nu vor mai trebui să obțină de la acesta o
declarație notarială, prin care să primească acordul cu privire la efectuarea unei călătorii în străinătate a minorului.
“Astfel, dăm posibilitatea părintelui în grija căruia se află minorul să îndeplinească condiţiile legale necesare călătoriei fără a trebui să contacteze părintele agresor pentru a stabili cu acesta o întâlnire la notarul public pentru semnarea declaraţiei. Totodată, prevenim și situația în care părintele agresor refuză să îi acorde declarația notarială părintelui în grija căruia se află minorul”, subliniază inițiatorii măsurii.
În cazul părintelui care deține un ordin de protecție, perioada deplasării cu minorul în străinătate nu va putea depăși valabilitatea acestui document.
În cazul în care această regulă este încălcată, viitoarea lege prevede că se va considera că este vorba despre nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului. După cum stabilește
Codul penal, pedepsele aplicate în aceste cazuri variază de la închisoare cuprinsă între o lună și trei luni la amendă.
Potrivit actualelor reguli, stabilite de Legea 248/2005, de principiu, un minor poate călători în străinătate însoțit de către unul dintre părinți doar dacă există o declarație notarială a celuilalt părinte prin care-i permite asta, dacă instanța a încredințat copilul părintelui cu care călătorește peste hotare, dacă părintele ce însoțește minorul exercită singur autoritatea părintească și are o hotărâre în acest sens, dacă celălalt părinte a fost decăzut din drepturile părintești sau a fost declarat dispărut ori dacă părintele însoțitor face dovada decesului celuilalt părinte.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)