Vești proaste pentru românii care lucrează în privat. Specialiștii în resurse umane spun că firmele vor crește salariile, în medie, cu doar 5-7%, sub rata inflației. Sunt însă și companii care nu-și permit să mai dea ceva în plus la leafă. Anul viitor, cele mai mari creșteri salariale vor fi la stat.
S-a încheiat epoca majorărilor de salarii de două cifre. Acesta este mesajul specialiștilor în resurse umane pentru românii care lucrează în mediul privat.
Oana Botolan, expert în resurse umane: "S-ar putea să vorbim în cel mai bun caz de 5%, 3% sau înghețări de salarii. Vom avea și companii din domeniile unde ne-am obișnuit să avem creșteri salariale mari. Aici vorbesc despre IT, zona de servicii. Aici creșterile erau de 2 cifre, adică peste 10%. Acum dacă vom vorbi de 5% încă este bine."
Pentru a-și crește veniturile, oamenii sunt dispuși să-și schimbe jobul. Potrivit unui sondaj recent, aproape 60% dintre angajații români ar vrea să schimbe compania pentru care lucrează la anul.
Oana Botolan, expert în resurse umane: "Își vor schimba jobul doar în cazul în care oferta financiară va fi mult mai avantajoasă decât sumele pe care le câștigă în prezent. Aici vorbim de cel puțin 20% mai mult față de salariul actual."
Micile firme spun că nu își pot permite o nouă creștere a salariilor, mai ales că au fost forțate de stat să crească salariul minim de la 1 octombrie la 3.300 de lei brut.
Florin Jianu - președinte CNIPMMR: "Peste 90% din IMM-uri nu mai au posibilitatea să crească salariile după două luni de când deja l-au crescut."
Cele mai mari creșteri salariale din 2024 vor fi la stat. Profesorilor ar urma să le crească lefurile cu circa 20%, potrivit unor surse. Asta va costa bugetul statului 4,6 miliarde de lei.
Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu propune un proiect de hotărâre conform căruia, din primăvara anului viitor, aprovizionarea spaţiilor comerciale din Bucureşti se va realiza doar pe timpul nopţii, în intervalul orar 22:00 – 06:00, transmite Agerpres.
Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei. Măsura vizează deblocarea traficului rutier la ore de vârf, a scris viceprimarul, miercuri, pe Facebook.
„Pe modelul marilor oraşe cu administraţie liberală - Oradea, Cluj-Napoca sau Arad, care au reglementat acest domeniu de acum câţiva ani, şi Bucureştiul va avea reguli clare în acest domeniu. Propunerea mea este ca, din primăvara anului viitor, aprovizionarea spaţiilor comerciale din Capitală să se facă doar pe timpul nopţii, în intervalul orar 22:00 – 06:00. Nu mai permitem blocarea primei benzi de circulaţie”, a explicat Bujduveanu.
Observaţii pot fi transmise direct pe site-ul PMB sau pe email: cabinet.viceprimar1@pmb.ro.
„Decizia finală va fi luată împreună cu antreprenorii din Bucureşti! Noile prevederi nu se vor aplica şi teraselor sezoniere din Centrul istoric, pentru care programul de aprovizionare rămâne neschimbat”, a transmis viceprimarul.
Conform proiectului, agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în Bucureşti sunt obligaţi să realizeze aprovizionarea în intervalul orar 22:00 – 6:00. Nerespectarea programului de aprovizionare constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 3.000 - 5.000 de lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Brigada Rutieră, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, Direcţiile Generale de Poliţii Locale ale sectoarelor 1- 6.
Se exceptează de la aceste prevederi agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea de aprovizionare conform Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în zonele protejate şi în perimetrul Centrului istoric.
Multe dintre cele mai mari pericole care ne amenință planeta sunt la un pas să se declanșeze, pe măsură ce poluarea aerului face ca Pământul să se încălzească atingând niveluri de temperatură fără precedent, au avertizat oamenii de știință, scrie The Guardian.
Cinci praguri naturale importante sunt deja aproape de a fi depășite, potrivit unui raport al Global Tipping Points, iar alte trei praguri vor fi și ele atinse în perioada 2030-2040 dacă temperatura medie globală crește cu 1,5 grade Celsius peste cea din era pre-industrială.
Declanșarea acestor schimbări planetare nu va face ca temperaturile să scape complet de sub control în următoarele secole, dar va provoca pagube însemnate la scară largă pentru oameni și natură ce nu vor mai putea fi reparate.
„Pragurile critice din sistemul Pământului prezintă amenințări cu o magnitudine nemaiîntâlnită de omenire”, a spus Tim Lenton de la Institutul Sistemelor Globale al Universității din Exeter.
Printre pragurile critice care sunt acum în cel mai mare pericol de a fi atinse se numără și prăbușirea calotei glaciare din Groenlanda. Foto: Profimedia Images
Lenton a avertizat despre posibilitatea declanșării unor „efecte de domino devastatoare” ce vor duce la pierderea unor întregi ecosisteme, precum și a capacității de a mai cultiva plante agricole esențiale pentru hrănirea populației globale. La aceste dezastre se vor adăuga și „strămutări în masă ale populației, instabilitate politică și colaps financiar”.
Pragurile critice care sunt acum în cel mai mare pericol de a fi atinse includ prăbușirea calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest, topirea vastă a permafrostului, distrugerea recifurilor de corali în apele calde și colapsul circulației atmosferice în zona Atlanticului de Nord.
Spre deosebire de alte schimbări climatice, precum valurile de căldură tot mai fierbinți sau ploile mai abundente, aceste sisteme ar putea modifica permanent felul în care planeta funcționează.
2023 este cel mai cald an din istorie. „Temperaturile vor continua să crească”
Avertismentul a fost lansat în timp ce la Dubai are loc summitul climatic COP28, unde sunt prezenți mai mulți lideri mondiali. În ciuda promisiunilor de a încerca să limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste media pre-industrială, Climate Action Tracker estimează că planeta se va încălzi cu 2,5 grade Celsius până la finalul secolului.
Raportul despre punctele critice a fost produs de o echipă internațională de 200 de cercetători finanțată de Bezos Earth Fund și este doar una dintr-o serie de avertismente lansate în ultimul timp despre cele mai extreme efecte ale schimbărilor climatice.
Comentarii articol (0)