Într-un comunicat de presă trimis către redacții, reprezentanții salariaților din serviciile Salvamont s-au arătat îngrijorați că aplicarea măsurilor de austeritate instituite de Guvern la sfârșitul lunii octombrie va duce la desființarea instituțiilor în cadrul cărora lucrează salvatorii montani.
Îngrijorarea salvamontiștilor este alimentată, în primul rând, de reglementările Legii 296/2023, care prevăd clar desființarea instituțiilor care au mai puțin de 50 de angajați sau comasarea acestora, însoțită însă și de o reducere de personal de 15%. În condițiile în care numărul de lucrători alocați fiecăruia dintre cele 44 de Servicii publice județene de Salvamont este inferior pragului menționat de lege, salvamontiștii se simt direct vizați de această prevedere.
Un al doilea motiv de îngrijorare a salvatorilor montani este acela că, deși aceștia, împreună cu autoritățile locale în subordinea cărora se află, au solicitat Guvernului prin memorandum să trateze Salvamont prin prisma articolului din aceeași lege care stipulează că activitățile care au un caracter unic pot fi exceptate de la desființare sau comasare, nu au primit niciun răspuns din partea autorităților, aceasta în condițiile în care începutul anului 2024 marchează și termenul de aplicare a prevederilor referitoare la desființarea instituțiilor cu mai puțin de 50 de angajați.
Conform comunicatului de presă postat pe pagina de Facebook a Salvamont România, în conformitate cu prevederile legii referitoare la unele măsuri fiscal-bugetare destinate asigurării sustenabilității financiare a României pe termen lung, "Guvernul României poate aproba excepții prin memorandum de la procesul de desființare, reorganizare, fuziune sau transfer al activității (...) doar în cazurile în care activitatea acestora este considerată unică".
În consecință, la solicitarea Salvamont, consiliile județene din România, care au în subordine servicii publice Salvamont cu personalitate juridică, au transmis Guvernului României, prin intermediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, memorandumuri de exceptare pentru serviciile publice județene Salvamont aflate în subordine.
Deoarece Serviciile publice județene de Salvamont sunt coordonate de către DSU, avocatnet.ro a solicitat un punct de vedere al șefului acestei instituții, secretarul de stat dr. Raed Arafat, care a declarat că „deși nu pot vorbi, aflându-mă la o reuniune NATO, subiectul și Salvamontul sunt prea important pentru a amâna discuția noastră pentru când mă întorc, așa că o să vă spun pe scurt că nici nu se pune problema desființării Salvamont ori a afectării activității sale. Rolul Salvamont este prea important ca să-l lăsăm să se desființeze, indiferent de situație. Vom găsi soluții, fără nicio îndoială”.
Restricțiile impuse de Executiv bugetarilor includ limitarea valorii de achiziție a telefoanelor mobile și a abonamentelor de telefonie, plafonarea consumului maxim de carburant, limitarea sporurilor acordate bugetarilor pentru lucrul în condiții periculoase sau vătămătoare și acordarea indemnizațiilor de hrană sub forma a două salarii minime pe an. Detalii despre aceste tăieri ale veniturilor și privilegiilor bugetarilor puteți citi aici.
În același timp însă, există și excepții de la aceste prevederi, reprezentată de funcţionarii de demnitate publică şi cei asimilați acestora și instituţiile publice care desfăşoară activităţi operative şi de inspecţie în domeniile: vamal, construcţii, transporturi, protecţia mediului, protecţia consumatorului, apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi serviciile de salvare şi situaţii de urgenţă.
Comentarii articol (0)