În primul rând, se prevede că lista marilor contribuabili conține 2.488 de contribuabili, aceștia fiind administrați de Direcția generală de administrare a marilor contribuabili. Selecția s-a făcut în baza informațiilor existente la data de 22 noiembrie 2023.
- Lista marilor contribuabili este disponibilă aici, iar lista sediilor secundare ale marilor contribuabili este disponibilă aici. Acestea sunt valabile de la 1 ianuarie.
- Lista contribuabililor mijlocii este disponibilă aici, iar lista sediilor secundare ale contribuabililor mijlocii este disponibilă aici. Acestea sunt valabile de la 1 ianuarie.
Reclasificarea companiilor vine în baza unei obligații anuale a ANAF de a actualiza listele contribuabililor până la data de 10 decembrie (dar care nu este respectată chiar anual). Cea mai recentă actualizare a listei firmelor mari a fost pe final de 2021 (cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2022), iar cea mai recentă actualizare a listei firmelor mijlocii a fost pe final de 2022 (cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2023) - ambele au fost făcute, de principiu, în contextul introducerii obligației raportărilor SAF-T.
De altfel, ANAF ne informase acum câteva luni că pregătește această reclasificare pentru optimizarea administrării contribuabililor în 2024, chestiune confirmată prin ajustarea regulilor de administrare a firmelor mari și mijlocii. Însă cu siguranță s-a ținut cont și de faptul că 2024 este ultimul an înainte de introducerea raportărilor SAF-T la micii contribuabili.
Reclasificarea firmelor și raportările SAF-T
De ce contează atât de mult cine pe ce listă figurează de la 1 ianuarie 2024? Pentru că în funcție de încadrarea într-o categorie sau alta intervine una dintre obligațiile majore ce se implementează în acest moment în relația dintre ANAF și contribuabili - raportarea fișierului standard de control fiscal (SAF-T) prin declarația 406.
În prezent, obligația de a face raportarea SAF-T se aplică contribuabililor mari (începând din 2022) și mijlocii (începând din 2023), potrivit calendarului stabilit prin Ordinul ANAF 1.783/2021. Însă o actualizare a listelor contribuabililor poate duce la „promovarea” unor mici contribuabili, de la 1 ianuarie 2024, pe lista contribuabililor mijlocii sau chiar pe lista contribuabililor mari. Asta înseamnă că unele firme pot fi obligate să înceapă raportările SAF-T cu un an mai devreme decât termenul stabilit pentru micii contribuabili - 1 ianuarie 2025.
În același timp, este important de precizat că firmele mari și mijlocii care pot trece, de la 1 ianuarie, în categoria firmelor mici nu vor scăpa în 2024 de raportările SAF-T. Acestea vor continua să depună fișierul SAF-T chiar dacă în 2024 sunt contribuabili mici.
Comentarii articol (1)