ACTUALIZARE (08.02.2022): În urma unor modificări legislative, Fiscul a scos 84 de mari contribuabili din lista inițială stabilită în noiembrie 2021 (cei care au avut probleme financiare majore în contextul crizei coronavirusului și care nu se mai justifică a fi păstrați la categoria marilor contribuabili). Lista actualizată a marilor contribuabili este aici.
__________
Regulile în funcție de care se face încadrarea la categoria marilor contribuabili au fost modificate oficial miercuri de către ANAF, astfel că Agenția a emis joi ordinul prin care stabilește noua listă a firmelor mari.
Noua listă a marilor contribuabili a fost stabilită prin Ordinul ANAF 1.782/2021 și va fi valabilă efectiv de la 1 ianuarie 2022, moment la care lista de acum urmează să fie abrogată. Noul ordin trebuie publicat doar pe site-ul ANAF, nu și în Monitorul Oficial, pentru a se aplica. În total, vorbim de o listă cu 3.364 de mari contribuabili care vor fi administrați de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Aceasta poate fi consultată integral aici.
Astă-primăvară, reprezentanții ANAF au anunțat că în acest an urmează o reclasificare a firmelor din România, în funcție de dimensiune. Până acum, autoritățile au rezolvat, însă, numai partea ce ține de marii contribuabili. Pentru partea ce ține de contribuabilii mijlocii încă nu avem propuneri de modificare a regulilor de încadrare și/sau o nouă listă a acestora. „Vreau să comunic faptul că, după depunerea bilanțurilor contabile aferente anului 2020, noi vom reconstrui pachetele de contribuabili - mari contribuabili, contribuabili mijlocii și mici contribuabili”, a anunțat, la acel moment, Mirela Călugăreanu, președintele ANAF. Astfel, este de așteptat ca autoritățile să vină cu noutăți, în perioada următoare, și în privința contribuabililor mijlocii.
Dosarul prețurilor de transfer și implementarea SAF-T, principalele obligații suplimentare pentru cei nou-trecuți pe listă
Companiile nou-trecute pe lista marilor contribuabili trebuie să știe că vor avea două mari obligații suplimentare începând din 2022, așa cum reiese din legislația fiscală.
În primul rând, marii contribuabili sunt obligați să întocmească anual, până la termenul de declarare și plată a impozitului pe profitul anului anterior, dosarul prețurilor de transfer. Potrivit Ordinului ANAF 442/2016, este vorba de firmele mari care au tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală, calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA, mai mare sau egală cu oricare dintre pragurile de mai jos:
- 200.000 de euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 250.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
- 350.000 de euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculat la cursul de schimb valabil pentru ultima zi a anului fiscal.
Specialistul spune că lipsa dosarului în caz de control fiscal poate aduce firmelor amenzi de zeci de mii de lei. Însă riscul ajustării prețurilor de transfer, de către inspectorii ANAF, poate aduce sume suplimentare de plată care să depășească cu mult amenzile.
În al doilea rând, trebuie menționată o nouă obligație stabilită în premieră pentru marii contribuabili (prin Codul de procedură fiscală), care se va aplica efectiv din 2022 - raportarea fișierului standard de control fiscal (SAF-T) prin declarația 406.
Astfel, stabilirea unei noi liste a marilor contribuabili este foarte importantă în contextul în care, pentru această categorie de firme, obligația de raportare a fișierului SAF-T intervine în cursul anului viitor. Firmele nou-intrate pe listă trebuie să înceapă urgent pregătirile pentru conformarea cu transmiterea formularului 406, întrucât acestea pot dura câteva luni bune.
O veste bună, însă, este că autoritățile vor acorda firmelor mari o perioadă de grație pentru primele raportări. Astfel, dacă întârzie cu depunerea fișierului SAF-T, contribuabilii mari nu vor risca să fie sancționați de autoritățile fiscale.
Fișierul SAF-T va permite Fiscului să aibă acces aproape în timp real la datele firmelor legate de taxe, impozite, stocuri, active, parteneri de afaceri, facturi și registre contabile, printre altele.
Comentarii articol (0)