ACCES PREMIUM
De ce premium?
Societăți listate la bursă
Dacă nu reglează, în rândul administratorilor, echilibrul între femei și bărbați, firmele mari vor risca amenzi drastice
Firmele mari listate la bursă, care își au sediul social în România, vor trebui să respecte reguli pentru reprezentarea echilibrată a femeilor și bărbaților în rândul administratorilor acestora, conform unui proiect de lege inițiat recent de Ministerul Finanțelor. Companiile care nu vor respecta regulile vor risca amenzi drastice.
Articolul continuă mai jos
Ca să se aplice,
proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament. Printre
alte măsuri legate de piața de capital, sunt incluse și prevederi (art. I, pct. 25, 32, 34, 35, 38) pentru transpunerea
Directivei europene 2.381/2022, cea pentru
consolidarea echilibrului de gen în rândul administratorilor societăților listate la bursă.
„Prezentul capitol se aplică societăților tranzacționate pe o piață reglementată și care își au sediul social în România și cuprinde prevederi care să asigure o reprezentare echilibrată a femeilor și bărbaților în rândul administratorilor acestora, prin instituirea unor măsuri eficace care vizează accelerarea progreselor în direcția echilibrului de gen. Prezentul capitol nu se aplică microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii”, scrie în proiect, cu precizarea că vorbim de un nou capitol care va fi introdus în Legea 24/2017.
Concret, societățile listate la bursă vor trebui să îndeplinească, până la
30 iunie 2026, unul dintre următoarele
obiective:
- membrii sexului subreprezentat să dețină cel puțin 40% dintre posturile de administrator neexecutiv (în această variantă, vor trebui stabilite și obiective cantitative individuale pentru îmbunătățirea echilibrului de gen în rândul administratorilor executivi); numărul de posturi de administrator neexecutiv considerat necesar pentru atingerea obiectivului e numărul cel mai apropiat de proporția de 40%, dar care nu depășește 49% (detalii sunt în anexa proiectului);
- membrii sexului subreprezentat să dețină cel puțin 33% din toate posturile de administrator, atât administratori executivi, cât și neexecutivi; numărul de posturi dintre toate posturile de administrator considerat necesar pentru realizarea obiectivului e numărul cel mai apropiat de proporția de 33%, dar care nu depășește 49% (detalii sunt în anexa proiectului).
„Societățile tranzacționate pe o piață reglementată care nu ating obiectivele prevăzute (...) trebuie să își ajusteze procesul de selecție a candidaților pentru numire sau alegere în posturile de administrator. Respectivii candidați se selectează pe baza unei analize comparative a calificărilor fiecărui candidat. În acest scop, se aplică criterii clare, formulate neutru și lipsite de ambiguitate, în mod nediscriminatoriu pe parcursul întregului proces de selecție, inclusiv în pregătirea anunțurilor de posturi vacante, în faza de preselecție, în faza pregătirii unei liste scurte de candidați și în stabilirea unor grupuri de candidați. Astfel de criterii se stabilesc prin proceduri interne clare, elaborate la nivelul societății tranzacționate pe o piață reglementată, anterior procesului de selecție”, scrie în proiect, dar vor mai fi și detalii în legătură cu:
- selecția candidaților pentru numire sau alegere în posturile de administrator;
- informarea candidaților care au fost luați în considerare pe parcursul selecției;
- sesizarea instanțelor în situațiile în care nu se respectă regulile impuse de proiectul de lege.
Pe deasupra, marile firme vor trebui
să trimită anual la Autoritatea de Supraveghere Financiară, până la data de 31 ianuarie a anului curent pentru anul anterior, un raport cu informații despre reprezentarea din perspectiva genului în cadrul organelor lor de conducere și cu privire la măsurile adoptate în vederea atingerii obiectivelor amintite mai sus. Informațiile vor trebui să apară atât pe propriile site-uri ale societăților, cât și în declarațiile privind guvernanța corporativă.
Potrivit propunerii legislative, vor fi stabilite și unele
amenzi pentru nerespectarea unora dintre regulile amintite. Acestea vor începe de la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei, pentru persoanele juridice, dar vor putea ajunge la 4,5 milioane lei, în cazul persoanelor fizice, și la 20 milioane lei sau 5% din cifra de afaceri anuală totală, în cazul persoanelor juridice.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.
Citește mai mult despre
echilibru de gen,
administrare firme,
administrator firma,
administrator societate,
piata de capital,
bursa de valori,
listare la bursa,
firme mari,
intreprinderi mari,
angajatori,
salariati,
societati comerciale,
societati listate la bursa
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)