Sute de cristale contrafãcute marca Swarovsky au fost confiscate de autoritãþi în timpul unui control vamal al unui transport care venea tocmai din Emiratele Arabe. Marfa ascunsã printre aparate electronice trebuia sã fie aruncatã pe piaþa româneascã. Afacerile cu produse contrafãcute a cãpãtat valenþe noi în România. Cu mult mai rafinate. Mai nou, la mare cãutare sunt cristalele Swarovsky, folosite atât în industria modei, cât ºi la confecþionarea bijuteriilor sau a ceasurilor.
Comerþul cu falsuri este o realitate. Peste tot în lume, nu numai pe la noi. Cum ar putea cineva renunþa la o astfel de "îndeletnicire", când rata profitului depãºeºte de multe ori procentajul de 100%. România, de altfel, este recunoscutã ca fiind una dintre pieþele care au o absobþie extrem de mare pentru orice produs ce imitã originalul. Practic, pe meleagurile dâmboviþene se comercializeazã falsuri de la încãlþãminte, îmbrãcãminte ºi pânã la periuþe de dinþi ºi jucãrii. Culmea, de la cel mai neînsemnat târg ºi pânã la magazine de lux. Potrivit specialiºtilor din domeniul combaterii contrafacerilor, în ultimii trei ani, þara noastrã a prins foarte bine ca piaþã ºi pentru produsele de lux falsificate. ºi asta pentru cã cei care comercializeazã astfel de produse se bazeazã în principal pe apetitul deosebit al românilor pentru produsele de marcã, în mod automat mai scumpe. Cu alte cuvinte, românii au devenit victime ale contrafacerii pentru cã þin morþiº sã plãteascã o sumã mai mare pentru un produs care, de multe ori, se dovedeºte apoi a fi contrafãcut.
Swarovsky din Turcia, via Dubai
Cu numai câteva sãptãmâni în urmã, vameºii ºi poliþiºtii de frontierã de la punctul de trecere rutierã Giurgiu au descoperit, pe baza controlului prin sondaj, într-un autotren, nu mai puþin de opt baxuri cu 460 de bucãþi de cristale de diverse culori care purtau ca inscripþie cunoscuta marcã internaþionalã Swarovsky. ºoferul tirului, un tânãr turc de 33 de ani, pe nume Yusuf, a declarat în timpul audierilor fãcute de reprezentanþii autoritãþilor cã nu ºtia de existenþa cristalelor în remorca autotrenului, pentru cã el mai transporta ºi electrocasnice, ºi electronice pe care trebuia sã le ducã în Republica Moldova. În urma controlului documentelor de drum ale transportului, s-a constatat cã aprovizionarea atât cu aparatura electronicã, cât ºi cu cea electrocasnicã fusese fãcutã de la o societate comercialã din Dubai. În privinþa cristalelor Swarovsky, vameºii ºi poliþiºtii de frontierã nu au reuºit sã obþinã niciun alt indiciu, din moment ce turcul a susþinut cã nu ºtie nimic. Reprezentanþii autoritãþilor cred cã o astfel de "încãrcãturã" urma sã fie aruncatã peste "bord" undeva pe piaþa româneascã. Specialiºtii de la vamã susþin cã aºa se întâmplã de obicei când se apeleazã la transporturi de tip paravan sau "capac", a cãror misiune este acoperirea traficului peste graniþã. Potrivit calculelor fãcute iniþial, valoarea mãrfii de contrabandã a fost evaluatã la aproape 63.000 RON.
Goana dupã lux goleºte buzunarele
Potrivit specialiºtilor, piaþa produselor contrafãcute de lux înregistreazã un succes enorm la români. "Piaþa produselor contrafãcute de lux are cea mai mare pondere în România. Din datele de care dispunem în momentul de faþã, în România, peste jumatate din produsele de marcã sunt contrafãcute. Mai mult, dacã vorbim despre comerþul cu produse de lux, procentul contrafacerilor ajunge chiar ºi pânã la 100%", a precizat pentru Adevãrul preºedintele REACT, Gabriel Turcu. Oficialul REACT a adãugat faptul cã, în privinþa contrafacerilor Swarovsky, este mai greu sã evaluezi falsul în raport cu originalul, pentru cã singura diferenþã este cea în privinþa calitãþii materialelor. "Sunt convins cã astfel de transporturi cu contrafaceri ale cristalelor Swarovky au mai existat ºi cã ele au reuºit sã intre pe piaþã. Spun asta pentru cã, la vamã, controlul se face prin sondaj, pentru fluidizarea traficului. Transportul prins este doar unul dintre multele care probabil s-au fãcut ºi se fac", a conchis Turcu.
Pe de altã parte, producãtorii serioºi din industria confecþiilor ºi a modei din România susþin faptul cã nu ºi-au îndreptat atenþia pe piaþa internã pentru a se aproviziona cu cristale Swarovsky. "Noi cumpãrãm cristalele Swarovsky direct de la producãtor pe comandã. Ce pot sã vã spun este cã produsele autentice sunt însoþite de elemente de siguranþã pe niºte etichete. Într-adevãr, dupã pãrerea mea, dacã cineva ºi-ar pune în minte sã contrafacã acele etichete, cu posibilitãþile tehnice din ziua de azi cred cã se poate realiza acest lucru foarte uºor", a declarat pentru Adevãrul, Iulia Dobrin, directorul general al I.D. Sarierri. Mihaela Belcin, managerul Fantasy Mod, una dintre societãþile care produc pentru cele mai importante case de modã europene (Escada, Christian Lacroix), spune cã piaþa româneascã nu prezintã încredere în privinþa mãrcilor de lux. "Am vãzut chiar ºi în magazinele mari o gamã mare de cristale comercializate sub marca Swarovsky. Este o adevãratã modã peste tot cu aceste cristale. Totuºi, dacã vrem sã nu avem de a face cu problema contrafacerilor, mai ales în cazul în care este vorba despre producþie industrialã, cea mai sigurã soluþie este aprovizionarea direct de la sursã", a adãugat Mihaela Belcin.
Cum stãm în lume
Într-un top al comerþului cu produse contrafãcute, þara noastrã ocupã locul 17, dupã Thailanda ºi Kuweit. Prima poziþie este deþinutã de China. Prejudiciile suferite de marile companii, atât la nivel global, cât ºi la cel european, sunt impresionante. Contrafacerile au pãgubit companiile europene cu sume cuprinse între 400 ºi 800 milioane de euro pe piaþa internã ºi douã miliarde de euro în afara graniþelor UE. Potrivit ultimelor statistici, rata anualã de creºtere a numãrului de produse contrafãcute confiscate la graniþele þãrilor membre ale UE a ajuns la 300%.
Comentarii articol (0)