Majorarea salariului minim brut pe țară de două ori în cursul anului 2023 a condus la apariția unei mari nedumeriri în practică pentru persoanele fizice care obțin venituri independente. În acest context, Guvernul a venit cu o confirmare oficială că persoanele fizice se raportează la salariul minim de 3.000 lei pentru a vedea dacă și ce contribuții sociale au de plătit pentru veniturile din 2023, la termenul din 25 mai 2024.
Mai precis,
salariul minim brut pe țară a fost majorat la 1 ianuarie 2023 (
3.000 lei) și apoi la 1 octombrie 2023 (
3.300 lei). Deoarece obligația de a plăti contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS), pentru veniturile independente, intervine în funcție de anumite plafoane stabilite prin raportare la salariul minim pe țară, în practică nu se știa concret dacă trebuie folosită valoarea de 3.000 lei sau cea de 3.300 lei.
Așa cum a scris redacția noastră,
PFA-urile trebuie să se raporteze, pentru veniturile din tot anul 2023, la valoarea de 3.000 lei. Practic, cei care au depus declarația unică la 25 mai 2023 (estimarea veniturilor pe 2023 și a taxelor aferente) și cei care vor depune declarația unică la 25 mai 2024 (definitivarea veniturilor pe 2023 și a taxelor aferente) nu sunt afectați în niciun fel de majorarea minimului pe țară la 3.300 lei. Noul cuantum al minimului pe țară va avea efecte abia începând cu veniturile pe 2024.
Pentru
a consfinți oficial această interpretare, Guvernul a venit, pe finalul anului trecut, cu prevederi exprese prin articolul LXI din
OUG 115/2023. Prin urmare, PFA-urile au acum o soluție oficială la dilema apărută în octombrie 2023, care confirmă interpretarea prezentată anterior de avocatnet.ro.
Orice creștere a salariului minim brut pe țară implică și o creștere a plafoanelor în funcție de care, pentru PFA-uri, se plătesc CAS și CASS. Prevederile referitoare la plafoanele ce implică obligația PFA-urilor de a plăti CAS (cota este de 25%) și CASS (cota este de 10%) se găsesc în Codul fiscal.
Pentru veniturile independente, declararea lor și a taxelor aferente se face prin declarația unică pentru persoanele fizice (formularul 212). Declarația unică se depune anual, la 25 mai, atât pentru definitivarea veniturilor și a taxelor aferente pentru anul anterior, cât și pentru estimarea veniturilor și a taxelor aferente pentru anul curent.
Dincolo de CAS și CASS, pentru veniturile independente se mai datorează și impozit pe venit (cotă: 10%), indiferent de nivelul veniturilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)