OUG nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară a fost publicată vineri în Monitorul Oficial și intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Prin acest nou act se prevede o creștere salarială de 20%, în medie, pentru aproximativ 350.000 de persoane din sistemul național de învățământ, care ar urma să fie implementată în două tranșe în anul 2024: prima de la 1 ianuarie și a doua de la 1 iunie. Această măsură ar avea un impact bugetar estimat la șase miliarde de lei, potrivit notei de fundamentare care a însoțit proiectul de OUG.
Noua ordonanță vine cu o nouă anexă la Legea 153/2017 pentru personalul de învățământ și mai prevede o referire specială la personalul administrativ/nedidactic, una pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor și pentru personalul din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației:
- „Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispoziţiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările şi completările ulterioare și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările şi completările ulterioare şi care îşi desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art.I, se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023”.
- „Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispoziţiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ, se majorează începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă, din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023”.
- „Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispoziţiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023”.
Notă: Noua anexă cu salarii este atașată mai jos.
În timpul briefingului de presă ulterior ședinței de Guvern în care a fost adoptată această ordonanță, ministrul educației nu a știut să răspundă la întrebarea legată de acordarea sporului de doctorat în 2024.
Alte modificări salariale
În plus, OUG 128 vizează alinierea nivelului de salarizare pentru funcționarii publici și personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale unor ministere și instituții publice la salariile celor din administrația publică centrală. Printre acestea se numără Casa Națională de Pensii Publice, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, precum și sectoare publice din sănătate, cultură și agricultură.
De asemenea, ordonanța prevede că drepturile salariale pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul instituțiilor prefectului vor fi stabilite la nivelul celor prevăzute pentru Secretariatul General al Guvernului.
Totodată, diferențele salariale rezultate aici se vor aplica tot în două tranșe egale, începând cu 1 ianuarie 2024 și 1 iunie 2024 la salariul de bază aferent lunii decembrie 2023, fără a depăși salariile aflate în plată la structurile supraordonate.
Cu caracter de noutate, OUG 128 introduce în Legea salarizării bugetare ideea că personalul corpului controlorilor delegați din cadrul Ministerului Finanțelor, care derulează activități, în baza fișelor de post, constând în asigurarea conformității reglementărilor legale în domeniul controlului financiar preventiv, precum și exercitarea controlului financiar preventiv delegat la ordonatoriide credite care implementează proiecte, beneficiază de majorarea salariului de bază cu până la 25%, în raport cu timpul efectiv alocat activităților în acest domeniu, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor, pe perioada desfășurării acestor activități.
Finanțarea acestor majorări salariale ar urma să fie asigurată prin reorganizări instituționale, creșterea ocupării forței de muncă și colectarea mai eficientă a contribuțiilor și impozitelor, precum și prin reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile, ne informează Guvernul în nota de fundamentare a proiectului. Aceste inițiative vin în contextul unor discrepanțe între salariile din administrația publică centrală și cele teritoriale și în încercarea de a respecta principiul egalității în fața legii prin asigurarea unui nivel salarial echivalent pentru personalul care lucrează în condiții similare, indiferent de instituția în care își desfășoară activitatea.
Comentarii articol (1)