În acest context, reprezentanții CCF atenționau că multe firme din HoReCa riscau să devină plătitori de accize, cu toate obligațiile tehnice aferente.
„Complexitate ridicată pentru o masă mare de agenți economici cu o activitate mai puțin complexă. Chiar dacă nu toate băuturile nealcoolice preparate în unități de alimentație publică vor avea zahărul adăugat prin rețetă, vor exista în continuare produse care se servesc prin rețeta de preparare cu un conținut de zahăr adăugat cel mai probabil peste limită. În continuare sunt doar câteva exemple (întâlnite îndeosebi la baruri, restaurante, cafenele și automate de vânzare): cocktail-uri nealcoolice, anumite produse pe bază de cafea (de exemplu, latte machiato cu caramel), sucuri la dozator, sucuri naturale proaspete, automate care dozează zahăr conform instrucțiunilor clienților.
La acest punct, nu putem decât să sesizăm că sunt create obligații de conformare extrem de tehnice și neuzuale (notificare vamă, înregistrarea ca plătitor de accize, obținerea codului de accize, calculul accizelor, evidențierea în documentele fiscale a accizelor, depunerea de declarații specifice) pentru o categorie foarte mare de agenți economici, mulți cu niveluri nesemnificative de astfel de produse, fără experiență în înregistrarea, calculul și declararea accizelor, pentru care, de-a lungul timpului, Legiuitorul a imaginat modalități simplificate de taxare, tocmai datorită gradului redus de conformare voluntară și a capacității de control. Putem confirma că gradul de conștientizare al efectelor acestor modificări în zona accizelor este unul extrem de redus în rândul acestor agenți economici. Ca atare, așteptările sunt ca și gradul de conformare să fie extrem de redus”, atenționa CCF printr-o adresă trimisă recent la Ministerul Finanțelor.
Drept răspuns, Guvernul a corectat situația pe ultima sută de metri, însă nu prin modificarea Legii 296/2023 sau prin modificarea directă a Codului fiscal, ci prin introducerea unor excepții pentru domeniul HoReCa în normele Codului fiscal. Cu alte cuvinte, măsura impusă prin lege a fost nuanțată prin HG 1.336/2023 (apărută la final de decembrie 2023) în așa fel încât firmele din HoReCa să nu devină plătitori de accize. Mai precis, s-au stabilit următoarele lucruri:
- nu se consideră băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat băuturile pentru care consumatorul decide cantitatea de zahăr ce se adaugă în conținutul acestora, produsele care nu pot fi consumate ca atare ca băuturi, precum și băuturile preparate pe loc la care nu poate fi determinată cantitatea de zahăr la momentul vânzării;
- nu se consideră producție și vânzare (în sensul art. 440 și 441 din Codul fiscal, referitoare la accize) servirea băuturilor nealcoolice cu mult zahăr adăugat în cadrul serviciilor de restaurant și catering (definite de normele Codului ca servicii care constau în furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, însoțită de servicii conexe suficiente care să permită consumul imediat al acestora).
Totodată, mai este bine de precizat că hotărârea Executivului a mai introdus și alte clarificări utile legate de accizarea băuturilor nealcoolice îndulcite:
- prin băuturi nealcoolice, autoritățile se referă la băuturile care se încadrează la codul NC 2202 și la băuturile cu o concentrație alcoolică de maximum 1,2% în volum, care se încadrează la codurile NC 2204, 2205, 2206 și 2208;
- zahărul adăugat, indiferent în ce cantitate, se determină pe baza listei ingredientelor, iar nivelul total de zahăr este cel prevăzut în conținutul de nutrienți;
- în cazul în care nivelul total de zahăr este exprimat în grame/unitate de măsură pentru masă, pentru calcularea accizelor, operatorii economici trebuie să realizeze transformarea din unitatea de măsură pentru masă în unitatea de măsură pentru volum.
Firmele care produc, achiziționează din alte state UE sau importă băuturi nealcoolice îndulcite supuse accizelor trebuie să notifice acest fapt autorității vamale teritoriale. De asemenea, acestea trebuie, printre altele, să se înregistreze ca plătitori de accize, să calculeze accizele și să le verse la bugetul de stat la termenele legale, să evidențieze distinct accizele în facturi și să depună periodic unele formulare speciale.
__________
ACTUALIZARE (15.01.2024): Articolul a fost actualizat pentru a lua în considerare și prevederile HG 1.336/2023, nu doar prevederile Legii 296/2023 și poziția CCF.
Comentarii articol (1)