La 1 iulie 2004, România va introduce unilateral regimul de vize pentru cetãþenii din Serbia ºi Muntenegru.
La 1 iulie 2004, România va introduce unilateral regimul de vize pentru cetãþenii din Serbia ºi Muntenegru.
De la aceastã datã, în mod excepþional, pentru o perioadã tranzitorie de zece zile, vizele se vor acorda ºi în punctele de frontierã, urmând ca, din data de 11 iulie, vizele pentru cetãþenii din Serbia ºi Muntenegru sã poatã fi obþinute numai la oficiile consulare ale României din strãinãtate.
De asemenea, sunt exceptaþi de la regimul de vize titularii de paºapoarte diplomatice ºi de serviciu valabile, precum ºi cetãþenii Sebiei ºi Muntenegrului, deþinãtori ai unui permis de ºedere valabil, eliberat de un stat membru al Uniunii Europene, Elveþia, Norvegia, Islanda, Canada, Statele Unite ale Americii sau Japonia.
Facilitãþile menþionate mai sus vor fi acordate unilateral de Romania.
Pentru toate celelalte categorii de cetãþeni din Serbia ºi Muntenegru, se vor aplica prevederile Ordonanþei de Urgenþã a Guvernului nr. 194/2002 republicatã, privind regimul strãinilor în România.
Introducerea regimului de vize are loc în contextul preluãrii de cãtre România a acquis-ului Uniunii Europene. Mãsura se aplicã în contextul eforturilor României de încheiere a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeanã în anul 2004 ºi, mai concret, de închidere a negocierilor pe Capitolul 24 – Justiþie ºi Afaceri Interne.
Mãsura se aplicã unilateral ca urmare a neangajãrii autoritãþilor de la Belgrad, în demararea negocierilor pentru un acord care sã reglementeze regimul de cãlãtorie al cetãþenilor celor douã þãri.
În spiritul relaþiilor de prietenie ºi colaborare între cele douã state, documentul pe care partea românã îl propusese spre semnare prevedea acordarea pentru cetãþenii Serbiei ºi Muntenegrului toate facilitãþile permise de acquis-ul Uniunii Europene.
Autoritãþile federale ale Serbiei ºi Muntenegrului nu s-au implicat în concretizarea unui asemenea acord, deºi au existat demersuri insistente ale MAE al României la Belgrad pentru a gãsi împreunã cu experþii sarbo-muntenegreni modalitatea de introducere a regimului de vize care sã aibã un impact minim asupra relaþiilor economice sau culturale dintre cele douã state.
Guvernul României îºi exprimã regretul pentru cã a fost pus în situaþia de a aplica aceastã mãsurã în mod unilateral. De altfel, în contextul negocierilor de aderare, în spiritul bunelor relaþii dintre cele douã þãri, începând cu anul 2001, Guvernul României a amânat de trei ori îndeplinirea angajamentului asumat de România cu privire la introducerea regimului de vize pentru Serbia ºi Muntenegru.
Guvernul României a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ca, împreunã cu Ministerul Administraþiei ºi Internelor, sã acþioneze cu maximã operativitate pentru demararea ºi finalizarea negocierilor, în situaþia în care autoritãþile din Serbia ºi Muntenegru vor accepta, totuºi, principiile enunþate în proiectul de acord transmis de partea românã.
Guvernul României îºi exprimã speranþa cã autoritãþile de la Belgrad vor reuºi sã perceapã introducerea regimului de vize într-o logicã europeanã. De altfel, România susþine, cu aceeaºi consecvenþã, vocaþia europeanã a Serbiei ºi Muntenegrului ºi va acorda în continuare tot sprijinul posibil pentru afirmarea acesteia ºi reafirmã dorinþa de consolidare a relaþiilor speciale de colaborare ºi parteneriat în plan bilateral.
Comentarii articol (0)