Asociaþia Oamenilor de Afeceri din România /AOAR/ îºi menþine protestul categoric, neacceptând sub nici-o formã obligarea oamenilor de afaceri de a obþine o invitaþie de la firmele partenere, ca document justificativ necesar a fi prezentat la ieºirea din þarã, potrivit unui comunicat al AOAR.
AOAR nu poate fi de acord cu poziþia autoritãþilor române care 'sunt de acord ca oamenii de afaceri, în general cetãþeni români corecþi, sã fie trataþi ca cetãþeni europeni de categoria a doua'.
AOAR a transmis ºi un Document de poziþie referitor la condiþiile legale pe care trebuie sã le îndeplineascã cetãþenii români ce doresc sã cãlãtoreascã în þãrile Uniunii Europene.
În document se aratã cã AOAR constatã cu regret cã propunerile formulate de reprezentanþii mediului de afaceri din România, cu ocazia dezbaterii organizate cu sprijinul vicepremierului George Copos în luna iulie 2005, nu au fost luate în considerare de reprezentanþii Ministerului Administraþiei ºi Internelor. Proiectul Ordinului M.A.I, referitor la condiþiile legale pe care trebuie sã le îndeplineascã cetãþenii români ce doresc sã cãlãtoreascã în þãrile Uniunii Europene ºi publicat pe site-ul MAI, a ramas, pânã la data de 16 septembrie a.c, în forma iniþialã.
AOAR apreciazã cã 'textul proiectului ordinului M.A.I demonstreazã incapacitatea autoritãþilor române de a negocia demn, ferm ºi profesionist, cu reprezentanþii þãrilor UE, condiþiile ºi mãsurile precise ce trebuie sã asigure tratamentul demn ºi nediscrimantoriu al cetãþenilor români ce doresc sã circule în þãrile vest europene'.
AOAR doreºte ca autoritãþile române sã clarifice fãrã echivoc, cu reprezentanþii autorizaþi ai UE, dacã adoptarea unor astfel de mãsuri, 'inutil de restrictive', sunt coerente cu avansarea procesului de integrare a României în Uniunea Europeanã, sau constituie un alt semnal negativ important.
AOAR considerã cã, în cazul în care autoritãþile române nu pot ajunge la un acord firesc cu autoritãþile þãrilor UE, care sã asigure oamenilor de afaceri, în general cetãþenilor români, circulaþia liberã ºi demnã, fãrã vize în þãrile vest europene, sã solicite în mod oficial, autoritãþilor competente, reintroducerea de urgenþã a sistemului de vize, pe bazã de reciprocitate, respectiv, pentru þãrile în care românii urmeazã a solicita vize de intrare.
AOAR face apel cãtre Preºedintele României sã ia atitudine faþã de tratamentul discriminatoriu ºi inacceptabil la care vor fi supuºi oamenii de afaceri români în raport cu competitorii lor din þãrile vest europene, dovedind cã România nu este o þarã "moale".
Comentarii articol (0)