avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scutirea penalitatilor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scutirea penalitatilor la intretinere

SURSA: adevarul.ro brasov

"Persoanele care au datorii la întreţinere şi au venituri pe membru de familie sub 1.000 lei nu vor mai plăti penalităţi la factura de întreţinere sau utilităţi.

Ca să beneficieze de această lege, adoptată de Camera Deputaţilor, oamenii sunt însă obligaţi să îşi achite facturile restante în termen de maximum un an.

Iniţiatorii legii susţin, în expunerea de motive, că proiectul vine atât în sprijinul populaţiei cu venituri reduse, cât şi al furnizorilor de utilităţi care îşi vor putea recupera mai uşor datoriile.

Există şi voci care spun că legea este discriminatorie şi îi va deranja pe vecinii restaţierilor care îşi plătesc la zi facturile şi care renunţă la alte cheltuieli pentru a nu avea datorii la întreţinere."


SURSA: [ link extern ]

"Doamna Daniela Popa:

"Scutirea pentru plata penalitãþilor la întreþinere"

Prin prezenta declaraþie politicã doresc sã evoc faptul cã împreunã cu mai mulþi colegi din Alianþa PSD+PC, PNL, PD-L ºi Grupul minoritãþilor reprezentate în Parlamentul României am semnat ºi înregistrat la Camera Deputaþilor o propunere legislativã pentru modificarea si completarea Legii nr.230/2007 privind înfiinþarea, organizarea si funcþionarea asociaþiilor de proprietari.

Propunerea legislativã prevede scutirea de la plata penalitãþilor acumulate la întreþinere pentru cetãþenii care îºi achitã datoriile de bazã. Proprietarii care îºi achitã cãtre asociaþiile de proprietari cotele de contribuþie la cheltuielile asociaþiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a legii, vor fi scutiþi de la plata penalitãþilor pentru suma cu titlu de restanþã. Prin cotele de contribuþie la cheltuielile asociaþiilor de proprietari se înþelege datoria cu titlu de bazã fãrã suma rezultatã din penalitãþi. Aceste prevederi se aplicã ºi chiriaºilor care deþin spaþiu locativ în baza unui contract de închiriere cu administraþia localã, centralã sau orice instituþie a statului. Aceste reglementãri sunt valabile pentru familiile cu un venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv persoanã singurã, ce nu depãºeºte suma de 600 ron. Sumele cu titlu de penalitãþi datorate cãtre asociaþiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate ºi din obligaþiile contractuale, cu titlu de penalitãþi, existente între asociaþiile de proprietari ºi societatea furnizoare de servicii.

În condiþiile unei crizei economice tot mai acute, o asemenea iniþiativã este de un real ajutor pentru cei care înregistreazã restanþe la plata întreþinerii. Reducerea activitãþii economice genereazã scãderea veniturilor populaþiei, iar devalorizarea monedei naþionale determinã creºterea sumelor la facturile de utilitãþi. În aceste condiþii, se înregistreazã foarte mulþi restanþieri la plata întreþinerii, care sunt copleºiþi nu doar de aceste restanþe, dar mai ales de penalizãrile ce se acumuleazã."

Scutirea de la plata acestor penalitãþi este necesarã ºi beneficã pentru cei care se aflã într-o asemenea situaþie dramaticã ºi s-ar putea totodatã evita un posibil blocaj. De aceea, consider cã trebuie fãcut tot posibilul ca aceastã propunere legislativã sã fie dezbãtutã ºi votatã cu celeritate.



Sper sa nu fi inteles gresit dar...

1. Din start, parerea mea este ca rezultatul va fi un blocaj mai mare si asta pentru ca restantele asociatiilor genereaza si majorari nu numai penalitati. In general furnizorii percep in prima instanta majorarile;
2. Ce se intampla in cazul in care o asociatie reuseste sa-si achite toate datoriile si nu are facturi de majorari/penalitati? De unde se mai scad penalitatile?
Nu cumva ar trebui sa nu mai platim la timp acolo unde stim ca avem restantieri?
3. Legat de punctul 2.
- incorect fata de cei care platesc si au fondul de rulment la zi. Incorect pentru ca acei bani blocati in fondul de rulment risca sa nu mai produca nimic. Acum de bine de rau produc bani, asemeni unei dobanzi bancare, bani cu care se pot face imbunatatiri sau macar acopera cheltuieli administrative (gen rechizite si materiale pentru curatenie)
- tot incorect fata de aceeasi buni platnici pentru ca vor fi obligati sa suporte protectia sociala pe cheltuiala lor. VI se pare normal?
4. N-am inteles care este avantajul furnizorului. Nu vad nici unul.

Sa nu ma intelegeti gresit. Cunosc cazuri in care chiar nu au cu ce platii, dar tot vin si dau cate o farama. Ce ne facem cu cei care isi beau banii?

Intrebari:
1. La ora asta eu ma incadrez ca venituri in ceea ce vor sa faca domnii nostri parlamentari. Ce-ar trebui sa fac? Sa nu mai fiu la zi cu intretinerea si timp de 12 luni sa tin banii in banca??? Nu vi se pare absurd?

2. Prin legea 230/2007 asociatiile pot percepe penalitati dar nu se spune nimic de majorari. Poate o asociatie de proprietari sa perceapa majorari in urma unei decizii a comitetului executiv? Parca ar merge :hm:
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
RaDracones, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:08, 8 Decembrie 2010
Ce inseamna majorari? Majorari la ce?
O noua sarada politica si un gest necugetat de a face public un asemenea demers.
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
Armenteros, utilizator
elga50 a scris:

Ce inseamna majorari? Majorari la ce?


Majorari la restantele de plata.

Am observat ca furnizorii (gen Termo) nu calculeaza penalitati la intarzierea la plata ci emit facturi de majorari.
La fel, si asociatiile ar putea pecepe majorari de intarziere in loc de penalitati :D
Ultima modificare: Vineri, 25 Iunie 2010
RaDracones, utilizator
Dar in continuare se primesc penalizari de la furnizori,daca s-a votat legea pentru unii din locatari,sa fie scutiti,cine le plateste,ca am discutat la furnizori si ei au raspuns ca vor emite in continuare
Manipularea maselor se bazeaza aici pe dezinformare. In acel ziar se spune ca aceasta lege a fost "adoptată de Camera Deputaţilor". Apoi aflam ca este doar o declaratie politica a unui parlamentar. Ca ar fi o propunere legislativa...
Eu am comentat direct pe site-ul ziarului si i-am intrebat de ce spun ca legea a fost adoptata si nu spun cand, unde a fost publicata...
Cineva a aruncat o piatra in balta si....face valuri.

Alte discuții în legătură

Fond de rulment user43 user43 In asociatia de proprietari ,din care fac parte , fondul de rulment apare trecut in cheltuielile de intretinere curenta, generand astfel penalitati ptr ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Fondul de rulment, fondul de reparatii si penalizarile elenadove elenadove buna ziua, am o probelma in ceea ce priveste acest fond;am citit undeva ca nu mai este obligatoriu;ma puteti ajuta cu art din lege unde spune acest ... (vezi toată discuția)