În primă fază, în programul Rabla pentru sobe se vor înscrie primăriile din zonele montane, iar apoi, cei interesați de cumpărarea unor aparate de încălzire a casei se vor putea adresa acestora pentru a putea primi banii de la stat. Mai exact, AFM anunță "deschiderea sesiunii de înscriere în cadrul Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană pentru solicitanții unități administrativ-teritoriale, începând cu data de 31 martie 2025, ora 10:00".
Prin intermediul programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, locuitorii zonelor montane vor putea primi, după deschiderea sesiunii de înscriere a persoanelor fizice, 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 10.000 de lei pentru fiecare aparat de încălzire care deserveşte o gospodărie.
Așadar, solicitantul unei finanțări pentru cumpărarea unui aparat pentru încălzirea locuinței va trebui să vină cu o contribuție proprie, de 30% din valoarea cheltuielilor eligibile.
În primă fază, potrivit declarațiilor lui Mircea Fechet, ministrul mediului, programul Rabla pentru sobe se va adresa comunelor montane din 27 de judeţe ale ţării, respectiv din zonele stabilite de Legea muntelui nr. 197/2018.
“Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor”, a subliniat ministrul.
Prin programul de față, vor putea fi cumpărate cu banii de la stat aparate pentru încălzirea locuințelor alimentate cu combustibil solid sub forma lemnelor pentru foc, a peleților și a brichetelor, respectiv:
- sobe;
- termosobe;
- șeminee;
- termoșeminee.
Potrivit ghidului, “scopul programului îl constituie facilitarea păstrării echilibrului ecologic şi a protecţiei mediului natural, urmărind utilizarea rațională a combustibilului solid din lemn, dezvoltarea durabilă şi incluzivă a zonei montane, precum și reducerea poluării, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante destinate încălzirii locuințelor, utilizate de populaţie, cu unele mai eficiente, care îndeplinesc cerințele europene privind emisiile de particule și de noxe”.
Comentarii articol (2)