Angajatorul are obligaţia de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii şi combaterii actelor de hărţuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unităţii de sancţiuni disciplinare pentru angajaţii care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă. Pentru neîndeplinirea acestei obligații, OG nr. 137/2000 prevede expres o amendă de la 30.000 la 50.000 lei. Prin același act, în 2020, s-a stabilit și că este interzisă stabilirea de către angajator, în orice formă, de reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne angajaţii la săvârşirea de acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă, faptă pentru care se prevede o amendă de la 50.000 la 200.000 de lei.
De la obligația statuată mai sus, printre altele, pleacă și HG nr. 970/2023.
„9. Monitorizare și evaluare
Angajatorul, atât din mediul public, cât și din cel privat, cunoaște importanța monitorizării prezentului ghid privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă și se va asigura de aplicarea acestuia, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acestuia.
Conducătorii direcțiilor, serviciilor, compartimentelor și responsabilii cu gestionarea cazurilor de hărțuire vor monitoriza și vor raporta conducerii instituției modalitatea de respectare a aplicării prevederilor prezentului ghid, până la sfârșitul primului trimestru al fiecărui an, pentru anul precedent, inclusiv numărul de incidente înregistrate și modul în care acestea au fost soluționate, precum și recomandările trasate”, prevede metodologia din HG nr. 970/2023. De departe de a veni cu ceva esențialmente nou, așa cum spuneam și când a apărut în Monitorul Oficial, HG nr. 970/2023 este, pur și simplu, un instrument util pentru angajatori ca să pună în aplicare obligația pe care deja o aveau.
O să fie sancționați, oare, din prima, toți angajatorii verificați care nu au implementat ghidul?
Cel mai probabil, nu. E suficient să ne gândim la factorul principal de diferențiere între angajatori - dimensiunea personalului. Totodată, e greu de crezut că inspectorii de muncă vor aplica sancțiuni atunci când vorbim de „angajatorul-stat”. Dar, revenind la privați, numărul de angajați ai firmei verificate, va face, cel mai probabil, diferența între aplicarea din prima a unei amenzi și dispunerea de măsuri.
Se întâmplă de multe ori ca inspectorii să nu aplice amenzile din prima, așa cum nu toate obligațiile din legislația de muncă sunt însoțite de amenzi pentru nerespectare, ceea ce face ca inspectorii să dea doar o dispoziție de punere în legalitate, a cărei îndeplinire să o verifice ulterior - și doar ulterior să aplice amenda pentru nerespectarea celor dispuse.
E doar un pariu, desigur, dar pariul ar fi că micii angajatorii, cel puțin, nu vor fi amendați din prima pentru că nu au un ghid privind prevenirea și sancționarea hărțuirii la locul de muncă. Rămâne de văzut însă cum vor sta lucrurile.