Consiliile Europene ale Muncitorilor, la care se referă propunerea, asigură consultarea angajaților în decizii importante care îi afectează - cum ar fi introducerea unor noi metode de lucru sau restructurările. Ele sunt organisme de informare și consultare care asigură implicarea angajaților în deciziile referitoare la probleme transnaționale, și ar trebui organizate în companii cu peste 1.000 de angajați, care au activitate în cel puțin două țări UE sau în Spațiul Economic European (SEE).
Potrivit unui comunicat de presa al Comisiei, forma actuală a Directivei stabilește procedurile pentru înființarea EWCs și condițiile pentru informarea și consultarea acestora cu privire la chestiuni transnaționale, iar revizuirea propusă vizează consolidarea rolului acestor organisme, prin facilitarea înființării lor, promovarea unui dialog mai semnificativ și asigurarea capacității necesare pentru desfășurarea activităților lor.
Ca urmare, principalele schimbări propuse de Comisie includ acordarea de drepturi egale angajaților din companiile multinaționale din UE/SEE (în sensul de a putea solicita înființarea unui nou EWC), clarificarea definiției problemelor transnaționale ale angajaților și asigurarea consultării eficiente a acestora în companiile multinaționale. Comisia propune, de asemenea, asigurarea capacității necesare EWCs pentru desfășurarea activităților lor și consolidarea echilibrului de gen în cadrul acestora.
EWCs reprezintă muncitorii europeni din companii multinaționale și sunt create fie la inițiativa angajaților, fie la inițiativa conducerii centrale. EWCs sunt consultate în chestiuni transnaționale care afectează angajații în întreaga companie sau în cel puțin două țări UE/SEE, contribuind la protejarea locurilor de muncă și a industriei în Europa și la asigurarea competitivității UE.
În momentul de față, în ciuda reprezentării a peste jumătate din forța de muncă eligibilă, EWCs reprezintă mai puțin de o treime din cele aproape 4.000 de companii eligibile.
În februarie 2023, Parlamentul European a cerut Comisiei să revizuiască Directiva și să consolideze rolul EWCs, astfel că CE a decis să propună revizuirea, luând în considerare rezoluția parlamentară respectivă.
Referitor la acest subiect, confederația sindicală europeană ETUC critică forma actuală a directivei europene, considerând că nu prevede obligativitatea informării muncitorilor în timp util, nici consultarea semnificativă a acestora și nici sancțiuni descurajatoare în caz de încălcare a ei de către companiile multinaționale: ”amenda maximă în Germania este doar 15.000 de euro, fără efect descurajator asupra unei companii cu o cifră de afaceri de miliarde de euro”.
Comentând propunerea pentru o directivă EWC revizuită, secretarul general adjunct al ETUC, Isabelle Schömann, a declarat că: "directiva actuală nu își onorează obligațiile pe care ar trebui să le îndeplinească. Este un tigru fără dinți pe care companiile multinaționale continuă să-l abuzeze pentru a încălca drepturile muncitorilor la informare și consultare”.
În continuare, propunerea de modificare a Directivei privind Consiliile Europene ale Muncitorilor va fi discutată de Parlamentul European și de către statele membre. După adoptare, acestea vor avea la dispoziție un an pentru a transpune directiva în legislația națională, iar noile reguli vor intra în vigoare doi ani mai târziu. În această perioadă de doi ani, părțile pot adapta acordurile EWC deja existente la noile cerințe.
Comentarii articol (0)