Prevederile introduse prin OG 14/2024, arată că, în cazul utilizatorilor români, dacă se constată prin intermediul sistemelor de camere video lipsa rovinietei valabile sau a peajului valabil (taxa de pod), personalul abilitat (inspectori din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, poliția rutieră, personalul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere) constată săvârșirea contravenției, încheie procesul-verbal de constatare a contravenției și aplică sancțiunea contravențională.
O măsură a ordonanței amintite specifică foarte clar faptul că nici una dintre camerele de supraveghere care deservesc punctele de trecere a frontierei sau care se află în proximitatea acestora nu pot fi folosite pentru identificarea celor care nu au o rovinietă valabilă, acestea fiind destinate exclusiv monitorizării traficului rutier, astfel încât să se poată decide, dacă e cazul, suplimentarea personalului din aceste puncte de frontieră.
Lista camerelor video instalate în punctele de trecere a frontierei, ce sunt folosite pentru monitorizarea traficului, nu pentru verificarea rovinietei, poate fi descărcată la sfârșitul articolului.
Totuși, și în punctele de trecere a frontierei se verifică valabilitatea rovinietelor, dar doar în cazul utilizatorilor străini și doar prin intermediul terminalelor de interogare din vamă, nu și a camerelor video.
Datele privind utilizatorul vehiculului, necesare pentru constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii, se obțin în mod automat de la Ministerul Afacerilor Interne - Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări și sunt corelate cu datele furnizate de Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne, în conformitate cu informațiile existente în Registrul național de evidență a persoanelor, pentru persoanele fizice sau corelate cu datele furnizate de Ministerul Justiției - Oficiul Național al Registrului Comerțului, pentru profesioniștii care au obligația de înregistrare în registrul comerțului.
Concret, acest lucru înseamnă că, dacă un vehicul înmatriculat în România este surprins de camerele video ale autorităților (altele decât cele menționate mai devreme) circulând pe rețeaua de drumuri naționale fără rovinietă valabilă sau peaj valabil, personalul abilitat va putea identifica proprietarul sau utilizatorul vehiculului în baza datelor obținute de la Ministerul Afacerilor Interne. Pe baza acestor date, se va întocmi procesul-verbal de constatare a contravenției și se va aplica sancțiunea contravențională aferentă.
OG 14/2024 modifică, de asemenea, prevederile referitoare la responsabilitatea achitării rovinietei, precum și perioadele de valabilitate a acesteia. Această din urmă modificare se va aplica, însă, începând din luna martie.
Comentarii articol (0)