Legea 153/2017 a salarizării personalului plătit din fonduri publice prevede o creștere graduală a salariilor în administrația publică, cu un ritm anual de 10%. Cu toate acestea, conform sindicaliștilor, în prezent, salariile din administrația publică sunt înghețate, fapt care duce la o scădere a veniturilor reale ale angajaților.
În plus, sindicaliștii mai solicită:
- aplicarea de norme unitare de salarizare în întreaga administrație publică, indiferent de nivelul de autonomie al acesteia;
- reconsiderarea criteriilor de evaluare a performanțelor profesionale ale angajaților din administrația publică;
- o mai bună protecție a drepturilor angajaților din administrația publică.
Odată declanșată, greva generală a funcționarilor din administrația publică ar putea bloca funcționarea instituțiilor publice locale. În cazul în care greva va fi declanșată, este posibil ca serviciile publice, inclusiv furnizarea de documente, asistență socială sau serviciile de salubritate să fie sistate. Lista completă a primăriilor care vor participa la acțiunea de protest poate fi descărcată la sfârșitul articolului.
Președintele Federației sindicale Columna - SCOR, Lucian Ciprian Puiu, a confirmat pentru avocatnet.ro că declanșarea grevei generale va presupune, într-adevăr, încetarea totală a activității a peste 10.000 funcționari din cele 813 primării, pe termen nedeterminat. Liderul sindical a mai spus că speră ”că locuitorii comunelor respective trebuie să înțeleagă că acești oameni nu pot trăi cu salariile pe care le au în momentul de față și că lipsa de înțelegere a guvernanților nu le lasă la îndemână o altă soluție”.
Guvernul a declarat că este dispus să discute cu sindicaliștii pentru a găsi o soluție la revendicările acestora. Miercuri, 31 ianuarie 2024, la Palatul Victoria, a avut loc prima discuție cu reprezentanții guvernului. Cu toate acestea, până la momentul redactării acestui articol, nu s-a ajuns la un acord.
Comentarii articol (0)