Compensarea muncii suplimentare a personalului cu statut special din domeniul ordinii și siguranței publice se va face anul acesta printr-o majorare salarială de 70% din solda/salariul de funcție, în cazul în care compensarea prin timp liber a muncii suplimentare prestate nu este posibilă în termen de 60 de zile după. Condițiile acordării acestei majorări se regăsesc într-un proiect de ordin aflat acum în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
OUG nr. 115/2023 a introdus reglementări specifice privind compensarea muncii suplimentare efectuate de
personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către poliţiştii de
penitenciare. Astfel, în anul 2024, acești angajați vor beneficia de o majorare de 70% din solda/salariul de funcție pentru orele suplimentare, în cazul în care compensarea prin timp liber corespunzător nu este posibilă în termen de 60 de zile de la efectuarea acestora.
Pentru a operaționaliza această majorare, avem azi în dezbatere la MAI
un proiect de ordin ce clarifică condițiile în care se va aplica această majorare salarială și specifică că aceasta se va încadra într-un plafon de 3% din suma soldelor/salariilor de funcție la nivelul fiecărui ordonator principal de credite. De asemenea, sunt detaliate categoriile de personal vizate - cadrele militare în activitate, polițiștii, soldații și gradații profesioniști din cadrul MAI.
Conform proiectului, măsurile de compensare a muncii suplimentare includ asigurarea cu prioritate a perioadei de repaus necesare refacerii capacității de muncă și replanificarea concediilor de odihnă. Muncă suplimentară se dispune de șeful ierarhic în scris, fără a depăși 180 de ore anual și trebuie să respecte criterii precum gradul de risc, complexitate și dificultate, intervenție specializată, sau a fi parte din activități de creștere a capacității operaționale în cazuri deosebite.
Plata majorării de 70% va fi efectuată în limita fondurilor bugetare alocate și va fi precedată de o analiză lunară sau trimestrială a evenimentelor și situațiilor care justifică munca suplimentară, în funcție de categoria ordonatorilor de credite. În cazul în care încadrarea în limita de 3% nu este posibilă, vor fi comunicate motivele și datele necesare pentru o analiză detaliată.
Majorarea se va plăti personalului cu statut special doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții, printre care emiterea unui ordin/dispoziție scrisă de către șeful ierarhic și încadrarea în fondurile bugetare dedicate. Plata se va face pe baza unui centralizator lunar și, în cazul încetării sau suspendării raporturilor de muncă, drepturile salariale se vor achita odată cu plata ultimelor drepturi salariale.
Atenție! Prevederile proiectului de ordin se vor aplica doar după ce acesta e publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (2)