Pe întreg anul 2023, avansul acestor venituri a fost de aproape 15,5%, un record generat de combinația dintre inflația ridicată și presiunea exercitată de criza de personal asupra salariilor.
Creșterile au adus și modificări pe ”tabla salarială” atât în economie, cât și în administrația publică: cei din industria extractivă le suflă în ceafă IT-știlor, cei din Educație au trecut cu jumătate de pas în fața Sănătății – constanta rămâne, însă, industria prelucrătoare acolo unde, spre deosebire de economiile dezvoltate, salariul mediu rămâne sub media națională.
Mai jos – tabelul cu salariile medii pe sectoare și subsectoare – de la economia privată la administrația publică: cu explicațiile evoluțiilor și cu observațiile aferente prin comparație cu anul anterior.
*
Primele de final de an, foarte consistente în câteva domenii, cu precădere din unele sectoare industriale, au făcut ca veniturile lucrătorilor din domeniul fabricării produselor obținute din prelucrarea țițeiului să le depășească temporar pe cele din sectorul IT.
De altfel, câștigul salarial mediu din sectorul IT a scăzut spre sfârșitul anului 2023, după ce coaliția a eliminat facilitatea neplății impozitului pe venit, conform datelor INS.
În noiembrie, luna când a intrat în vigoare pachetul fiscal asumat în Parlament de către guvern pentru a reduce deficitul bugetar, venitul mediu net din Informații și comunicații a coborât la 9.468 lei, comparativ cu 9.678 de lei în luna octombrie. Diminuarea provine în special de la Activitati de servicii in tehnologia informatiei, Activitati de servicii informatice, unde netul a coborât de la 11.127 de lei în octombrie, la 10.935 de lei, în noiembrie.
În construcții, unde a fost abrogată scutirea de contribuții de sănătate (10%), tot de la 1 noiembrie 2023, salariile s-au conservat, comparativ cu octombrie – o medie a netului de 4.557 de lei, față de 4.556 lei în octombrie, conform datelor INS.
Faptul că firmele din construcții au suportat integral reintroducerea constribuțiilor de sănătate (de 10%) se reflectă în creșterea câștigului salarial brut mediu, de la 6.058 de lei în octombrie, la 6.793 de lei în noiembrie.
La Activitati de servicii in tehnologia informatiei, Activitati de servicii informatice, brutul mediu a urcat în noiembrie la 17.615 de lei, de la 17.503, după reintroducerea impozitului pe venit (nu integral,16%, ci 10% pentru partea ce depaseste 10.000 lei).
Tot la aceste activități se observă o scădere a numărului de salariați în luna noiembrie, față de octombrie, de la 147.900 de astfel de profesioniști, la 147.600, în noiembrie. Această ușoară diminuare, probabil de scurta durata, s-a produs în condițiile unui avans al indicilor valorici ai cifrei de afaceri pentru servicii de piata prestate in special intreprinderilor, în Activitati de servicii in tehnologia informatiei, Activitati de servicii informatice, de la 434,4 în octombrie, la 450,8 în noiembrie, comparativ cu 2015, conform datelor INS.
Diminuarea efectivelor de angajați din acest sector nu echivalează cu o reducere de personal, fiind posibil ca o parte din acești salariați să fi optat pentru a lucra pe propria firmă, așa cum fac mulți dintre acești profesioniști, care preferă să colaboreze în proiecte punctuale, cu una sau mai multe companii.
Citește integral articolul pe www.cursdeguvernare.ro.
Comentarii articol (0)