ACTUALIZARE (15.04.2024): Până la urmă, o restrângere a concediilor medicale pentru care trebuie achitată contribuția la sănătate a fost dată mai repede de Executiv prin OUG 34/2024, cu aplicabilitate din 12 aprilie 2024. Prin urmare, probabil că măsura o să dispară din proiectul de lege.
__________
Este vorba de proiectul de lege pentru aprobarea OUG 115/2023, care a trecut luni de Senat și care urmează să ajungă în dezbaterea Camerei Deputaților. În acest caz, parlamentarii au optat să aprobe ordonanța cu unele ajustări.
În primul rând, este eliminată obligația de plată a CASS pentru anumite concedii medicale (OUG 158/2005). Măsura a fost introdusă prin ordonanță de la 1 ianuarie 2024.
În al doilea rând, apar o serie de clarificări utile pentru situațiile în care veniturile din chirii obținute de persoanele fizice sunt achitate de persoane juridice sau alte entități care au obligația conducerii evidenței contabile. Pentru aceste venituri, de la 1 ianuarie 2024 s-a stabilit, prin aceeași ordonanță, că impozitul trebuie calculat, reținut la sursă, declarat și plătit de entitățile care achită efectiv chiriile.
Pe de o parte, s-a prevăzut ce se întâmplă dacă venitul brut este plătit doar în natură și în cazul garanțiilor. Prin excepție, se prevede că, în aceste două cazuri, proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal trebuie să stabilească venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. Totodată, proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal este cel care trebuie să calculeze, declare (prin formularul 212) și achite impozitul pe venit (cota de 10% se aplică la venitul net anual). În același timp, firmele sau alte entități care au obligația conducerii evidenței contabile trebuie să declare veniturile amintite în formularul 205.
Pe de altă parte, s-a prevăzut ce se întâmplă cu chiriile încasate în avans până la 31 decembrie 2023. Dacă veniturile au fost încasate în avans de persoanele fizice, de la persoane juridice sau alte entități obligate la conducerea evidenței contabile, pentru perioade din 2024, se prevede că proprietarii, uzufructuarii sau alți deținători legali sunt cei ce trebuie să stabilească impozitul pe venit prin fromularul 212. În acest sens, trebuie aplicate următoarele reguli:
- venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului între părți, primite în avans, pentru fiecare an fiscal corespunzător perioadei contractuale;
- venitul net anual se stabilește prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut;
- impozitul pe venit se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 mai a fiecărui an fiscal următor celui pentru care a fost încasat venitul;
- se completează și se depune formularul 212 până la data de 25 mai a fiecărui an fiscal următor celui pentru care a fost încasat venitul;
- avansurile încasate în 2023 pentru perioade din 2024 sunt luate în calcul la încadrarea în plafonul anual de cel puțin șase, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în funcție de care se achită CASS.