România, banking
Iarna fierbinte a sistemului bancar românesc
Aflat în plin proces de consolidare, sistemul bancar local se poate mândri cu profituri record în 2023. Mai precis, toate instituțiile de credit active în România au realizat un câștig cumulat de aproape 14 miliarde de lei (circa 2,75 miliarde de euro), arată Profit.ro pe baza unor date preliminare transmise de bănci către Banca Națională a României (BNR). Era cumva previzibil dat fiind nivelul ridicat al dobânzilor nete – știm cu toții băncile centrale din mai toată lumea au înăsprit politica monetară în ultimii doi ani, pentru a stăvili inflația. De asemenea, Ziarul Financiar punctează o altă importantă explicație a noilor recorduri: creditarea a continuat, deși costul său s-a mărit considerabil. Întrebarea este ce se va întâmpla de acum înainte cu profiturile băncilor, când trendul dobânzilor pare să se inverseze (nu e clar când se va întâmpla asta), odată ce prețurile par să fi ieșit din zodia creșterilor galopante.-
-
Probabil că principala știre din domeniu este preluarea OTP Bank de către Banca Transilvania (BT) – o tranzacție despre care s-a vorbit mult de-a lungul anului trecut. Într-un raport transmis bursei de valori, managementul BT anunță că a cumpărat cu peste 375 de milioane de euro toate operațiunile băncii maghiare în România, inclusiv activitățile de asset management și leasing. Achizițiile au reprezentat pentru BT una dintre principalele pârghii de creștere a cotei de piață – banca din Cluj-Napoca este lider detașat în clasamentul băncilor după active, după cum îl găsim în Economedia.ro.
- Cât despre motivele ieșirii băncii maghiare de pe piața locală, au circulat multe scenarii cu iz de mister, după cum consemna, printre alții, Profit.ro în 2018. Cert e că în urmă cu șase ani, BNR a respins preluarea de către OTP Bank a Băncii Românești, cumpărată în cele din urmă de banca de stat Eximbank, redenumită Exim – Banca Românească. Era o decizie fără precedent, care a surprins pe toată lumea. Banca de la Budapesta încerca să-și extindă cota de piață (la fel ca BT), prin achiziții. De altfel, și-a făcut debutul pe piața locală prin cumpărarea Robank, la începutul anilor 2000, pentru ca un deceniu mai târziu să înglobeze și activitatea portughezilor de la Millennium Bank. La sfârșitul lui septembrie 2023, OTP avea o cotă de piață de sub 3%, mult sub ținta de peste 5% pe care și-o fixase. Socoteala de la Budapesta nu s-a potrivit cu cea de la București.
-
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
→ De reținut. De altfel, traversăm o perioadă fierbinte din perspectiva activității M&A din sectorul bancar. Chiar apropo de BRD, au circulat zvonuri cum că banca-mamă din Franța, Société Générale, ar vrea să vândă operațiunile din România – pentru moment, oficialii instituției financiare nu au comentat informațiile. Sigur e însă că SocGen vrea să taie din costuri (inclusiv prin reduceri de personal), pentru a îmbunătăți performanța acțiunilor, după cum semnalează Bloomberg. Dincolo de zvonistică, grupul italian UniCredit anunța în noiembrie fuziunea cu Alpha Bank. De asemenea, acordul dintre alți italieni, cei de la Intesa Sanpaolo și fondul de private equity JC Flowers pentru preluarea First Bank așteaptă avizul autorităților. Consolidarea reprezintă pentru jucătorii mari singura strategie viabilă, mai ales în condițiile în care cadrul fiscal devine tot mai aspru. Pe de altă parte, săgețile trimise de companiile din fintech, cele care nu intră în banking pe ușa din față, reprezintă un alt pericol.
Și altele de citit:
Nu tot ce zboară se mănâncă. Ai observat (și ți-am povestit și noi), cum s-au înmulțit postările de tip deepfake din social media prin care se încearcă convingerea unor naivi să facă investiții în instrumente financiare inexistente, recomandate – chipurile – de personalități de prim rang, precum guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consultantul Iancu Guda, omul de afaceri Ion Țiriac sau vedeta de televiziune Andreea Esca. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și-ar dori să poată bloca website-urile care promovează un asemenea conținut mincinos, prin modificarea legislației pieței de capital, anunță Financial Intelligence. Subiectul a fost pe larg dezbătut în ultima perioadă. De exemplu, Dragoș Stanca, expert media și președintele Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT) a solicitat, pe un ton tăios ca autoritățile să intervină, pentru că treaba este cât de poate de serioasă, după cum rezultă dintr-un interviu din Pagina de Media. Pentru moment, nu se știe prea clar în ce măsură aceste tentative de fraudă au avut și succes, însă cum să crezi, în 2024, că – dacă investești 1.200 de lei – poți să câștigi câteva sute de lei pe oră?! Cu asemenea așteptări, e clar că bursa reală cade în derizoriu.
Extindere în scădere. TeraPlast, producătorul de materiale de construcții din Bistrița care a atras atenția, la final de 2023 și început de 2024, cu o activitate intensă de extindere internațională prin achiziții, a publicat rezultate preliminare aferente anului trecut nu tocmai pe placul investitorilor. Veniturile au scăzut ușor, în vreme ce profitul net a devenit aproape nesemnificativ – în scădere de la circa 16 milioane de lei la puțin peste un milion de lei (200.000 de euro). Teraplast a achiziționat un jucător de profil din Republica Moldova, Palplast, însă preluarea se traduce doar printr-un cost excepțional. De asemenea, a semnat un acord pentru achiziționarea Grupului Wolfgang Freiler de la o familie austriacă, la începutul lui 2024. Cumva, uneori e bine să suferi pe termen scurt, pentru a duce bine mai târziu. Strategia companiei presupune diversificarea geografică și, implicit, scăderea dependenței de piața locală, unde lucrări de infrastructură și cele rezidențiale au crescut sub așteptări.
SUA, tech
Sam Altman, șeful OpenAI, caută o finanțare mamut, cât capitalizările cumulate ale Microsoft și Apple
Cu inteligența artificială nu prea e de glumit. Mai multe știri de la sfârșitul săptămânii trecute ne demonstrează că amploarea pe care acest sector o va lua în perioada următoare ne depășește cu mult imaginația. Sau, altfel spus, realitatea bate încă o dată filmul. Sam Altman, CEO-ul OpenAI – cel mai hot start-up din sfera AI – vrea să strângă o sumă colosală pentru a remodela industria semiconductorilor. Ca și cum nu i-ar fi fost suficiente ambițiile de a dezvolta inteligența artificială cu puteri supraomenești. Potrivit surselor The Wall Street Journal, Altman încearcă să convingă mai mulți investitori, inclusiv din Emiratele Arabe Unite, să pună pe masă o sumă cuprinsă între – ține-te bine – 5 și 7 trilioane de dolari. Freneticul CEO are în plan, printre altele, să amplifice capacitatea globală de producție a procesoarelor, atât de necesare în antrenarea modelelor de limbaj din spatele sistemelor de inteligență artificială, precum celebrul ChatGPT. În paralel, guvernul Statelor Unite a anunțat că va finanța cu 5 miliarde de dolari un consorțiu public-privat de cercetare în domeniul procesoarelor. Coincidență sau nu?- Prețul acțiunilor mai multor companii care s-au urcat confortabil pe valul inteligenței artificiale au avut un avans de peste 6%, vineri, anunță yahoo!finance și The Motley Fool. Vorbim despre Applied Materials (unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente pentru industria semiconductorilor), Super Micro Computer (producător de servere pentru aplicații complexe, inclusiv din AI) și C3.ai (producător de software). Nu este foarte clar cum știrile de mai sus vor avea impact asupra rezultatelor celor trei, dar – la fel ca în alte situații – atunci când apare o știre strong legată de AI, tot ce are legătură cu AI crește. Până și prețul Nvidia, unul dintre principalii câștigători ai noului val, s-a apreciat vineri cu peste 3%, cu toate că demersurile lui Altman i-ar putea afecta poziția confortabilă în ceea ce privește proiectarea și producția de procesoare grafice. Pe de altă parte, toate aceste creșteri pot părea apă de ploaie după explozia de circa 50% a cotațiilor acțiunilor Arm, designer de procesoare britanic, pe fondul unor estimări ultra optimiste.
-
Sam Altman e obișnuit să joace tare, dar, de data aceasta, s-a depășit pe sine. Suma pe care vrea să o „ridice” eclipsează datoria publică a multor state sau capitalurile acumulate de multe fonduri suverane de talie mare. Să nu uităm, de asemenea, că Microsoft și Apple, cele mai valoroase companii din lume, au o capitalizare cumulată de circa 6 trilioane de dolari. Ca o paranteză, Microsoft a luat fața Apple, inclusiv datorită percepției că legăturile strânse dintre producătorul de software și OpenAI îi vor asigura un loc de cinste în universul AI, care se extinde cu viteza luminii. Ce vrea, mai exact, să construiască Altman cu această pălărie gigantică de bani? CEO-ul s-a plâns cu numeroase ocazii că nu se produc suficiente procesoare grafice care să susțină efortul OpenAI de a dezvolta inteligența artificială generală, cea care urmează, teoretic, să o depășească pe cea umană. Cele 5-7 trilioane de dolari ar trebui să finanțeze creșterea capacităților de producție actuale, ceea ce ar conduce inclusiv la o scădere a prețului final de vânzare – destul de piperat azi. Reducerea costurilor cu energia electrică pe care le implică operarea cipurilor e un alt issue.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
--
Comentarii articol (0)