Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțional proiectul de lege care urmărea să ofere persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale dreptul de opțiune de a-și transforma forma juridică în societate comercială.
Lipsa unei proceduri clare și complete pentru această transformare, în contextul diferențelor dintre regimul juridic al entităților fără personalitate juridică (OUG 44/2008) și cel al societăților comerciale (Legea 31/1990), a fost motivul principal al deciziei.
Curtea și-a justificat decizia, conform unui comunicat de presă, prin aceea că simpla exprimare a opțiunii nu este suficientă, iar redactarea defectuoasă a legii a creat premise pentru aplicarea neuniformă a normelor și, în unele cazuri, imposibilitatea aplicării acesteia, violând astfel principiul legalității.
Astfel, proiectul de lege se întoarce în Parlament pentru reluarea de la zero a procesului de legiferare, parlamentarii fiind obligați să-l modifice în acord cu observațiile CCR.
Proiectul de lege în discuție fost adoptat luna trecută de Camera Deputaților cu vot decizional și prevede modificarea reglementărilor referitoare la desfășurarea activităților economice ale PFA, II și IF astfel încât transformarea lor în persoane juridice să fie permisă în viitor. Deputații au adăugat, în plus față de varianta inițială a propunerii, o prevedere conform căreia ”în termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea documentelor, autoritățile competente vor elibera certificatul de înmatriculare al noii societăți”.
Concret, proiectul prevedea că, după cel puțin un an de activitate, PFA-urile, II-urile și IF-urile vor putea să opteze „pentru modificarea formei de organizare în societate astfel cum sunt prevăzute acestea de Legea societăților nr. 31/1990 (...), dacă depun la registratorul de registrul comerțului” o serie de documente:
- certificatul de înregistrare ca PFA, II sau IF;
- actul constitutiv al societății nou-înființate și dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepția SRL-urilor;
- dovada sediului social;
- certificatul de atestare fiscală;
- codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.
Totodată, se prevedea că societatea nou-înființată păstrează „datele de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA” aferente PFA-ului, II-ului sau IF-ului.
În momentul de față, OUG 44/2008, care reglementează activitatea PFA, II și IF, nu permite transformarea în persoane juridice. Singura posibilitate existentă este aceea a desființării formei de organizare curente și a înființării unei noi entități economice.
După cum se arăta în expunerea de motive a inițiativei legislative, măsura urma să completeze cadrul juridic actual, permițând transformarea PFA-urilor, II-urilor și IF-urilor în persoane juridice. Conform inițiatorilor, beneficiile unei astfel de modificări țin atât de simplificarea proceselor administrative, cât și de păstrarea și continuarea istoricului comercial, fiscal și bancar al acestor entități.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie reexaminat la Parlament și pus în acord cu decizia CCR, ceea ce înseamnă redezbaterea și revotarea documentului de către senatori și deputați.
Comentarii articol (4)