Așa cum spuneam recent, obligația de a majora salariile minime după 24 de luni în care au fost „înghețate” la acest nivel este una care dăinuie și dincolo de momentul 1 ianuarie 2024. De luna trecută, peste 400.000 de salariați ar fi trebuit să beneficieze în scris de o creștere salarială ce să-i scoată din categoria celor plătiți cu minimul pe economie. În continuare, ori de câte ori se ajunge la pragul de 24 de luni de plată la nivelul salariului minim garantat în plată, e nevoie de o majorare salarială.
Am văzut deja ce se poate întâmpla dacă inspectorii vin în control și nu văd respectarea obligației de majorare a salariilor - nu se dau amenzi din prima, ne-a explicat Inspecția Muncii, neexistând o sancțiune expresă legată de această obligație, ci vor da dispoziții cu măsuri și abia apoi, dacă e cazul, se pot da amenzi pentru nerespectarea măsurilor.
Ce se întâmplă însă dacă au trecut deja câteva luni de când „orologiul bătuse pentru cele 24 de luni”? Pot inspectorii să dispună stabilirea retroactivă a majorării salariale?
„Inspectorii de muncă vor dispune angajatorului măsura privind aplicarea majorării salariale, pentru acei salariați pentru care majorarea e obligatorie, la momentul constatării neconformității”, ne-au răspuns cei de la Inspecția Muncii pe acest subiect.
Reamintim, cu această ocazie, că contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor, ca regulă, iar modificarea salariului se face doar prin acordul părților. În niciun caz nu pot fi făcute modificări unilaterale, prin decizii colective sau alte chestiuni de acest fel. Nu există nicio prevedere în Codul muncii care să permită aceste decizii colective sau modificarea unilaterală a salariului într-o situație precum cea în discuție.
Comentarii articol (0)