„Astfel, în înțelesul Legii 346/2004, «întreprindere» nu înseamnă doar societăți definite prin Legea 31/1990, ci și PFA, II, cabinete individuale (medicale, notariale, de avocatură, consultanță etc.), asociații și fundații, sedii permanente etc. În consecință, se pare că stabilirea, în primul rând, a întreprinderilor legate, cu ale căror venituri trebuie cumulate veniturile unei microîntreprinderi, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru a se putea verifica încadrarea în plafonul maxim de 500.000 euro, trebuie să aibă în vedere și toate aceste alte categorii de entități economice, inclusiv de tipul persoanelor fizice independente, cu care microîntreprinderea ar putea fi legată direct sau indirect. Mai departe, așa cum rezultă din prevederile art. 52 alin. (5^1), dacă o societate este considerată legată, prin prisma Legii 346/2004, cu o persoană fizică autorizată sau cu o II sau cu un cabinet individual etc., în stabilirea plafonului de 500.000 de euro se vor cumula și veniturile celor anterior menționate”, scrie CCF într-o adresă recentă către Finanțe.
De aici se ridică două întrebări pentru care sunt necesare clarificări oficiale. Ce venituri ale persoanelor independente luăm în calcul? Și dacă veniturile din drepturi de proprietate intelectuală ar trebui incluse și ele în plafonul de 500.000 euro?
„Dar, în situația PFA, II, cabinetelor individuale, există venituri facturate, venituri încasate, dar și venituri nete (definite prin art. 68 alin. 1, Titlul IV din Legea 227/2015). În acest caz, problema care se pune este care dintre aceste categorii de venituri realizate de PFA, II, cabinetele individuale se vor cumula cu veniturile realizate de societățile legate? (...)
În contextul unor prevederi extrem de neclare și cu trimiteri foarte generale, ne putem pune și problema de a lua sau nu în considerare, în același scop, și o altă categorie de venituri din activități economice, autorizate potrivit legilor în vigoare, respectiv veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, impozitate în sistem real (art. 73, Cap. II, Titlul IV din Legea 227/2015) sau prin aplicarea cotei forfetare (art. 72, Cap. II, Titlul IV din Legea 227/2015). Astfel, apreciem că autoritatea fiscală trebuie să clarifice și dacă veniturile din drepturi de proprietate intelectuală trebuie sau nu trebuie să fie considerate venituri ale întreprinderilor legate, în sensul art. 52 alin. 5^1 din Legea 346/2004”, punctează reprezentanții CCF.
Legea 346/2004 este cea care definește ce înseamnă întreprinderi legate și către care a făcut trimitere Guvernul atunci când a stabilit că la plafonul de 500.000 euro de la impozit micro trebuie adăugate veniturile întreprinderilor legate.
Potrivit acestei legi, „prin întreprindere se înțelege orice formă de organizare a unei activități economice, autorizată potrivit legilor în vigoare să facă activități de producție, comerț sau prestări de servicii, în scopul obținerii de venituri, în condiții de concurență, respectiv: societăți reglementate de Legea societăților nr. 31/1990 (...), societăți cooperative, persoane fizice autorizate, întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale și întreprinderile familiale, autorizate potrivit dispozițiilor legale în vigoare, care desfășoară activități economice.”
Dar definiția se aplică, de asemenea, „asociațiilor și fundațiilor, cooperativelor agricole și societăților agricole care desfășoară activități economice.”
Citește și:
- Impozit micro: Cumularea cu veniturile întreprinderilor legate ar trebui să se aplice începând cu veniturile din 2024, nu cu cele din 2023, opinează CCF.
- Impozit micro: Patru exemple concrete în care este neclar dacă vorbim sau nu de întreprinderi legate. CCF solicită clarificări oficiale de la Finanțe.