Legea nr. 360/2023 - noua lege a pensiilor - se va aplica, în cea mai mare parte a sa, de la 1 septembrie - doar unele dintre prevederile sale sunt deja în vigoare din ianuarie. Dar pentru a se aplica, aceasta avea nevoie și de un set de norme de aplicare, pe care Guvernul le-a adoptat săptămâna trecută. HG nr. 181/2024 a apărut vineri în Monitorul Oficial. „Normele fac parte din proiectul amplu asumat de Guvernul României de a recalcula toate pensiile din sistemul public în spiritul echității, contributivității și stabilității în muncă. Unul dintre elementele fundamentale ale normelor de aplicare este acela că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi”, dă asigurări Ministerul Muncii.
Noua HG aduce în prim plan mai multe puncte cheie, printre care modul de valorificare a veniturilor brute și stagiului de cotizare, precum și mecanismele de dovedire a acestora în cazul în care înregistrările caselor teritoriale de pensii sunt incomplete sau lipsesc. De asemenea, HG 181/2024 include reglementări despre perioadele în care se încheie contractul de asigurare socială și despre cum acestea se reflectă în determinarea dreptului la pensie și prevede posibilitatea transferului contractului de asigurare socială în caz de schimbare a domiciliului sau reședinței, asigurând continuitatea prestațiilor sociale ale individului implicat.
Se face o distincție clară între perioadele contributive și necontributive, cu mențiunea că ambele tipuri sunt valorificate în stabilirea prestațiilor de asigurări sociale, cu condiția ca persoana să fi fost asigurată în sistemul public și să aibă stagiu de cotizare contributiv. De asemenea, HG-ul reglementează modul în care se vor majora stagiul minim de cotizare și vârsta de pensionare, în funcție de speranța de viață din România.
Un punct de interes major este acela al egalizării vârstelor standard de pensionare între bărbați și femei, un proces care va fi realizat eșalonat până în anul 2035. În plus, femeile care au născut și crescut copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare, iar proiectul detaliază acest drept.
Pentru cei care au depășit stagiul complet de cotizare, există posibilitatea pensionării anticipate, dar cu respectarea unor condiții bine definite. În plus, proiectul introduce conceptul de puncte de stabilitate, care funcționează ca stimulente pentru cei care aleg să-și prelungească activitatea profesională peste durata standard de cotizare.
Comentarii articol (20)